Napi két-háromezer aláírást gyűjt össze a Momentum Mozgalom

A kezdeményezés célja, hogy – várhatóan már csak a választás után – népszavazást tartsanak a civiltörvény eltörléséről.

Lőrincz Tamás
2017. 12. 21. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum Mozgalom civiltörvénnyel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését naponta két-háromezren támogatják aláírásukkal – állította a Magyar Nemzetnek Hajnal Miklós, a párt szóvivője, akit egy hónappal az aláírásgyűjtés novemberi kezdete után kérdeztünk. Ha valóban sikerült tartani a tempót, akkor eddig nagyjából ötven-hatvanezer szignó gyűlhetett össze a szükséges kétszázezerből. A kezdeményezés célja, hogy – várhatóan már csak a választás után – népszavazást tartsanak a párt szerint civilellenes törvény eltörléséről.

Hajnal Miklós elmondta, hogy az aláírásgyűjtést összekapcsolják majd a 3-as metró akadálymentesítéséért indított – a Jobbikon kívül a teljes ellenzék által támogatott – kezdeményezéssel is, azaz a két ügyben nem lesznek külön pultjai a Momentumnak. A választási kampány hivatalos kezdete után, a kopogtatócédulák gyűjtésekor is megpróbálnak további aláírásokat szerezni.

A politikus úgy látja, időarányosan jól állnak, az íveket ugyanis csak három hónap múlva, március 20-án kell leadni. Kitűzött céljuk, hogy az előírtnál valamivel többet, nagyjából 220 ezer aláírást gyűjtsenek össze, ekkor ugyanis jó eséllyel meglenne a szükséges számú érvényes szignó is. Hajnal Miklós azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben induló jelöltekkel szemben mennyiségi elvárásokat határoztak meg, ám a kvóták nagysága – a körzet méretétől is függően – jelentősen eltérhet egymástól.

A visszajelzések alapján lecserélték a pultkoronák feliratát is: eddig az „Állj ki a civilekért!” volt olvasható a standok tetején, de hamarosan a „Kormányváltást és népszavazást!” szlogen szerepel majd ott. Az a céljuk, hogy bővítsék a kezdeményezés támogatói körét, és azok is aláírják az íveket, akik kevésbé tájékozottak a civiltörvénnyel kapcsolatban. A kezdeményezést a pártok közül eddig csak a Fodor Gábor vezette Liberálisok támogatták. Az érintett civil szervezetek egyelőre nem álltak ki a referendum mellett, ugyanis nem akarnak olyan kezdeményezést támogatni, amelyet egy párt indított. Fekete-Győr András pártelnök korábban elismerte, hogy kockázatos a tervük, de úgy vélte, nem befolyásolja a választáson való szereplésüket, ha nem sikerül megszerezniük a szükséges számú aláírást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.