Optimista a baloldal, pedig Gyurcsány Ferencék látványosan nem közösködnek

Karácsony Gergely még bízik abban, hogy a DK mégis beáll mögé, de nem tudni, ezt mire alapozza.

Katona Mariann
2017. 12. 22. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a karácsony szellemében sem sikerült együtt megjelenniük az ünnepek előtti utolsó nyilvános rendezvényen a szavakban mindig együttműködést és kormányváltást hirdető baloldali pártoknak. Az ellenzék vezető posztjára készülő Karácsony Gergely, a mögötte felsorakozó szocialisták, illetve a Fodor Gábor nevével fémjelzett liberálisok a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban álltak ki a kormányváltás szükségessége mellett, a Demokratikus Koalíció azonban hiányzott. Gyurcsány Ferenc inkább a Blaha Lujza téri ételosztást választotta.

A helyzet ugyanis most úgy fest, hogy csak a 106 egyéni választókerületben sikerült megegyeznie az MSZP-nek és a DK-nak, vagyis az már eldőlt, hogy ott nem indulnak egymás ellen. Semmi másban nincs egyezség. Karácsony Gergely és a szocialisták közös listát is szeretnének, Gyurcsány Ferencék viszont kitartanak amellett, hogy önálló listával vágnak neki a választásnak. Az MSZP és Karácsony Gergely azt is szeretné, ha közös miniszterelnök-jelölt lenne, a DK viszont csak akkor hajlandó egy ilyen konstrukciót támogatni, ha a kormányfőjelölt – vagyis Karácsony Gergely – nem szerepel egyetlen párt listáján sem. Ezt viszont az érintett nem fogadja el.

A Vörösmarty téren Karácsony Gergely ma mindenesetre azt hangsúlyozta, az utolsó percig kitartanak amellett, hogy közös ellenzéki ajánlattal fussanak neki a választásnak, az utolsó perc várhatóan február közepe, amikor hivatalosan is be kell majd jelenteni a listákat és jelölteket. A DK határozott elutasítása ellenére is optimista. „Meg fogunk tudni állapodni” – mondta, de az már nem derült ki, mire alapozza azt, hogy a DK változtatna jelenlegi álláspontján. Közvetlenül utána Molnár Gyula, az MSZP elnöke is arról beszélt, hogy nyitott a politikai közösségük.

A választástechnikai részletek mellett nem maradtak el a kampánymondatok sem. Kunhalmi Ágnes, aki a szocialisták választási programjának arca arról beszélt, hogy jövő tavasszal nemcsak a zsarnokokat lehet elküldeni az ország éléről, hanem a magyar emberek megüzenhetik Európának, hogy a magyar békeszerető nemzet, és nem gyűlölködő nép. Karácsony Gergely – saját nevével viccelődve – nem ígérte, hogy ha miniszterelnök válik belőle, mindennap karácsony lesz, de azt megígérte, hogy olyan országot építenek, ahol a politika feladata nem a harc, hanem a békés építkezés lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.