Penészes húsok: kipaterolják az üzletet a Fény utcai piacról

Azonnali hatállyal felmondják a helyiségbérleti jogviszonyt.

MN
2017. 12. 20. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fény Utcai Piac Kft., a piac üzemeltetője és többségi tulajdonosa az MTI-vel közölte: megdöbbenéssel vették tudomásul az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető súlyos szabálytalanságot, amely sérti a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ jó hírnevét. 

Hozzátette: a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ társasházi intézőbizottsága és az üzlethelyiség tulajdonosa, a Fény Utcai Piac Kft. megvitatta a helyzetet, és a tulajdonos arról tájékoztatta az intézőbizottságot, hogy a helyiségbérleti jogviszonyt azonnali hatállyal felmondja.

A Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ területén az élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok elkerülése céljából – a társasházközösség költségén – a Nébih kirendeltséget tart fenn, amelynek többek között feladata az is, hogy az üzletek élelmiszer-biztonsági ellenőrzésével megelőzhetők legyenek a hasonló cselekmények. Az üzemeltetést végző cégnek ugyanis nincs hatósági jogköre, közvetlenül nem ellenőrizheti az üzlethelyiségben folytatott értékesítési tevékenységet és a forgalmazott áruk minőségét – emelte ki.

A Nébih szerdán közölte, hogy a szóban forgó, húskészítményeket forgalmazó üzletben a legalapvetőbb higiéniai és tárolási követelményeket sem tartották be. Nagyfokú rendetlenség uralkodott, és egyes helyiségekben nagy mennyiségű oda nem illő, használaton kívüli tárgyat találtak. Az élelmiszert tartalmazó kartondobozok, ládák közvetlenül a padozaton álltak, a radiátorcsövön kolbász lógott. Az elsődleges funkcióját be nem töltő, működésképtelen és erősen szennyezett kézmosóra hulladékkal teli szemeteszsákot akasztottak.

Az árucikkek egy része penészes, erősen szennyezett volt, továbbá azokat a hűtési lánc megszakításával, szobahőmérsékleten tárolták, illetve – kifejezett jogszabályi tiltás ellenére – lefagyasztották. A hibák kijavításáig felfüggesztették az üzlet működését.

Az üzlet a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hibákat azóta kijavította, így – az ismételt hatósági szemle után – a Nébih szakemberei feloldották a tevékenység felfüggesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.