„Radnótit is agyonlőtték, mert akkor ő volt a soros”

A tiltakozó nyilatkozatot aláíró szerző lapunknak azt mondta: ha embereket állatként próbálunk ábrázolni, az nem szül jó vért.

Lakner Dávid
2017. 12. 12. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pócs János által megosztott fotó és utóélete is a közbeszéd lezüllését mutatja – erről beszéltek lapunknak olyan írók, akik egy most közzétett nyilatkozatban követelik a fideszes országgyűlési képviselő lemondását. Emlékezetes, Pócs János egy erdélyi disznóvágáson készült képet tett közzé, melyen a mosolygós résztvevők a megperzselt állat testére odaírták: „Ő volt a soros!!!”

A történteket felkapta a világsajtó, köztük a The New York Times is, de hiába, Orbán Viktor lapunknak csak annyival kommentálta az egészet, hogy a disznóvágás ügyei nem tartoznak a kormány hatáskörébe.

A mostani tiltakozó nyilatkozatot aláíró százhúsz művész, filozófus, teológus úgy látja: ilyen viccekkel kezdődött az az időszak is, amikor embereket fosztottak meg jogaiktól, emberi méltóságuktól. A történelem legsötétebb időszakát idéző antiszemita uszításról van szó – vélekedett Gábor György filozófus, vallástörténész.

„Ha nem egy adott népcsoportról van szó, akkor sem játszadozunk ilyesmivel” – jelentette ki megkeresésünkre Babiczky Tibor író, lapunk alkalmi szerzője. Elmondása szerint ha embereket állatként próbálunk ábrázolni, az nem szül jó vért, rossz reflexekből táplálkozik, és rossz reflexeket erősít. Kérdésünkre, miszerint nem csupán egy otromba tréfáról, mintsem antiszemitizmusról van-e szó, Babiczky kifejtette: nem akar senkiről rosszat feltételezni, és még azt is el tudja képzelni, hogy ízléstelen tréfa volt csupán. Viszont hozzátette, a régóta dübörgő Soros-kampányt látva nem nehéz felfigyelni az áthallásokra, egy képviselő pedig tisztában kellett legyen ezzel. Babiczky szerint a közbeszéd lezüllését láthatjuk mindebben és a miniszterelnök minap adott válaszaiban is. Ismert, hétfőn az LMP-s Demeter Márta Ghaith Pharaonra vonatkozó kérdéseit is annyival söpörte le az asztalról a kormányfő, hogy boldog karácsonyt kívánt. „Legalább a képviselő lemondása mutathatná, hogy komolyan veszik a történteket, és nem süllyedünk még a korábbiaknál is lejjebb” – tette hozzá az író.

„A mai Magyarországon jól láthatóan jelen van az antiszemitizmus, és a Soros-kampány sem arról szól, milyen tervei vannak vagy nincsenek a milliárdosnak” – mondta Weiner Sennyey Tibor író, lapunk állandó szerzője. A nyilatkozatot szintén aláíró szerző szerint a Soros-kampány ikonográfiája épp olyan, mint amilyeneket a régi időkben láthattunk, „valakire mindig könnyű ráfogni, hogy ő tehet mindenről”.

„Mindig vannak hülye emberek, de ha egy országgyűlési képviselő beáll emögé, az már más eset” – tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy nem láthatjuk-e mindezt csupán egy vállalhatatlan viccnek, elmondta: a kormány által megteremtett kontextus tükrében látni kell, hogy mindez nem egyszerűen otromba tréfa. „Sokan az ilyenek után feljogosítva érezhetik magukat, hogy embert támadjanak meg, akár csak azt, akit Soros támogatójának látnak” – tette hozzá. Weiner Sennyey szerint általánosságban zajlik ellenséggenerálás, „gyalázatos kommunikációs trükkről” van szó.

„Radnótit is agyonlőtték Abda határában, mert akkor ő volt a soros” – jegyezte meg. Az író tehát úgy látja, fel kell emelniük a szavukat, és Pócs méltatlan az országgyűlési képviselői posztra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.