Tele van Németország magyar orvosokkal

Ott a vidéki kórházak azon dolgoznak, hogy vonzóbb munkahelyek legyenek.

MN
2017. 12. 25. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz ma már olyan német kórházat találni, ahol nem dolgozik legalább egy magyar orvos, ápoló vagy más egészségügyi szakdolgozó. A szövetségi orvosi kamara adatai szerint az elmúlt 6 évben megháromszorozódott a magyar orvosok száma. A két országban az orvoshiány mértéke nagyjából hasonló: míg Magyarországon egy orvosra átlagosan 260, addig Németországban 220 lakos jut, ott is főleg a vidéki városokban hiányzik a munkaerő. Csak míg itthon erre inkább összevonás vagy bezárás a válasz, Németországban a vidéki kórházak azon dolgoznak, hogy vonzóbb munkahelyek legyenek – írja a Hír TV.

A csatornának nyilatkozó egyik orvos, Hidas Tamás 2011-ben, rögtön a diplomaszerzés után ment ki Németországba. Most sebész-szakorvosjelöltként dolgozik egy Berlin melletti klinikán. Ő már az egyetem alatt tanult Németországban, de végül a kalandvágy hozta ki.

Egy másik orvos, Szakács Miklós azt mondta, a legfőbb indok Magyarország ellen a hálapénz volt, amit megalázónak tart, de úgy gondolta, egy német kisváros kórházában több lehetőséget is kap kezdőként. A Németországban dolgozó magyar orvosok Facebook-csoportjának létszáma már 2014-ben átlépte az ezer főt, Miklós ennek örömére megrendezte az első országos találkozót Frankfurtban, ami azóta hagyománnyá vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.