Több mint 21 millió forint adományt kapott a Jobbik

A párt sárga csekkeket is nyomtat, miután az ÁSZ bírsága kétségessé tette, tudnak-e indulni a választáson.

MN
2017. 12. 12. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy nap alatt, hétfő estig összesen 21 366 800 forint adományt kapott a Jobbik, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint 660 millió forintos büntetése fenyeget – közölte kedden reggel Szabó Gábor pártigazgató. Az adományok 2715 embertől érkeztek, a legkisebb összeg 200 forint volt, a legnagyobb egymillió. 

Szabó szerint „rengeteg megkeresés érkezett” hozzájuk, hogy sokan szeretnének csekkes befizetésekkel adományozni. Ezért „sok tízezer” támogatói csekket gyártatnak le, amelyet tagjai és szimpatizánsai segítségével juttatnak el azokhoz, akik ilyen módon szeretnének csatlakozni a közösségi finanszírozási kampányba.

Mint arról beszámoltunk, az ÁSZ 660 millió forintot vonna el a párttól, ami kétségessé teszi az indulásukat is a jövő tavaszi választásokon. Az ügy előzménye a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátkampánya, ami miatt a Fidesz meghozta az úgynevezett plakáttörvényt (másodszori nekifutásra, alkotmányjogilag legalábbis megkérdőjelezhető módon). 

Az ÁSZ a jogszabály alapján arra jutott, hogy a plakáthelyek bérlésével a Jobbik tiltott pártfinanszírozást kapott a lapunkkal azonos tulajdonosi körhöz tartozó vállalkozásoktól. Az ÁSZ szerint ugyanis a párt a piaci árnál jelentősen olcsóbban juthatott a plakáthelyekhez. Az érvelés annyiban sántít, hogy a piaci ár az eladó és vevő megállapodásának függvénye, nem pedig hatóság állapítja meg. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.