Úgy lett polgármester, hogy több száz embernek kínált pénzt a szavazatért

Megsemmisítették a pusztahencsei polgármester-választás eredményét. 5000 forint volt egy szavazat ára.

MTI
2017. 12. 28. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisítette a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a december 17-én, Pusztahencsén tartott időközi polgármester-választás eredményét – közölte honlapján a Tolna Megyei Önkormányzat.

A csütörtökön hozott határozat szerint a választást a kampánytilalom megsértése, illetve a választás anyagi juttatással befolyásolása miatt meg kell ismételni, az új választás időpontját január 14-re tűzték ki.

Az időközi választás után Iker Ibolya, a szavazáson alulmaradt független polgármesterjelölt nyújtott be kifogást, amelyet december 22-én a Helyi Választási Bizottság (HVB) elutasított. A jelölt fellebbezése alapján a TVB megváltoztatta a HVB döntését, és helyt adott a kifogásnak.

A TVB által megállapított tényállás szerint a választás napján a több szavazatot kapó jelölt, Bán István (független) tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdított. A TVB tanúvallomások alapján azt is bizonyítottnak látta, hogy Bán István a választást megelőzően 5000 forintot ajánlott választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak. Az egyik becsatolt bizonyíték szerint 212 pusztahencsei állampolgár nyilatkozott arról, hogy többüknek pénzt kínált a voksokért.

A TVB határozata ellen három napig lehet fellebbezni, a felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtábla bírálja el.

A paksi járásban fekvő Tolna megyei településen december 17-én azért rendeztek időközi képviselő- és polgármester-választást, mert a testület szeptember 18-án feloszlatta magát. Az időközi választáson a 816 szavazásra jogosult közül 588-an voksoltak, Bán István 288, Iker Ibolya 269 szavazatot kapott. A TVB döntése a képviselő-választás eredményét nem érinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.