Újabb hat évre Kovács Árpád lett a Költségvetési Tanács elnöke

Az újra kinevezett elnök szerint korrekt a kapcsolatuk a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

MTI
2017. 12. 13. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hat évre Kovács Árpádot nevezték ki a Költségvetési Tanács (KT) elnökének. Kovács Árpád az MTI-nek hangsúlyozta, hogy újbóli kinevezése a testület munkájának elismerése, a KT munkája iránti bizalom jele.

Áder János köztársasági elnök szerdán átadta Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének az újbóli kinevezéséről szóló okiratot a Sándor-palotában. A kinevezési, eskütételi rendezvényen jelen volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint a monetáris tanács több tagja is.

Az ismételt kinevezés hat évre szól, és 2018. január 10-től hatályos.

Kovács Árpád az MTI-nek elmondta: a Költségvetési Tanács az elmúlt évek során igyekezett tárgyszerűen bemutatni az államháztartás folyamatait érintő kockázatokat, korrekten, kellő távolságot tartva bemutatni a költségvetés egyensúlyának, stabilitásának alakulását befolyásoló tendenciákat, a pozitív és negatív hatásokkal együtt. Ennek során a jó irányba ható tényezőket éppúgy számba vette a tanács, mint az esetleges pénzügyi bizonytalanságokat. A testület mindvégig korrekt szakmai kapcsolatot alakított ki a Nemzetgazdasági Minisztériummal, Varga Mihály miniszterrel, a tárca szakembereivel – emlékeztetett.

Kovács Árpád jelezte: a Költésvetési Tanács az Országgyűlés illetékes bizottságaival is segítő, hasznos együttműködést alakított ki, a testület a véleményével mindig is támogatta az Országgyűlésnek a költségvetéssel kapcsolatos, az alaptörvényben foglaltak betartására irányuló törvénykezési munkáját.

A Költségvetési Tanácsnak a költségvetési folyamatok kedvező alakulásában is tükröződő munkája egy jól működő, alkotmányos-intézményi modellt bizonyít – mutatott rá a KT újból kinevezett elnöke.

A testület munkájának növekvő elfogadottságát jelzi, hogy az olyan nemzetközi intézmények, mint az Európai Bizottság vagy a Nemzetközi Valutaalap, illetve a nemzetközi hitelminősítők Magyarországra látogató szakértői rendszeresen tartalmas szakmai véleménycserét folytatnak a Költségvetési Tanáccsal, kikérik annak véleményét is az aktuális folyamatokról – hangsúlyozta Kovács Árpád.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.