Újabb szakaszokon rendeltek el árvízvédelmi készültséget

A belvízzel elöntött területek nagysága pedig már a 10 900 hektárt is meghaladja.

MTI
2017. 12. 18. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, és ezt tovább növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása.

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint – az elmúlt heti olvadás ellenére – az időszakos átlaghoz képest továbbra is „jelentős nagyságú a hóvízkészlet” a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén, és a következő hat napban ennek fokozatos gyarapodására számítanak – tették hozzá.

Az OVF közleménye szerint az országban jelenleg három vízügyi igazgatóság területén 592 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget, ez 362 kilométeren elsőfokú, 230 kilométeren már másodfokú. A készültség az alábbi vízfolyásokat érinti: Bodrog, Tisza, Túr, Szamos, Kraszna, Fekete-Körös, Batár-patak, Lónyay-főcsatorna, Palád-patak, Ronyva-patak, Sár-Éger-főcsatorna.

A Bodrogon hosszan tartó áradás várható, elnyúló tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint felett várható a hét közepén, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, szintén megközelítve a harmadfokú készültségi szintet.

A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a másodfok feletti vízállással tetőzött vasárnap este, Tivadarnál hétfőn várható a tetőzés, a vízállás megközelíti majd a harmadfokú készültségi szintet.

A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés szintén másodfokú készültségi szint felett várható, míg a Tisza középső szakaszán az elsőfokú készültségi szint környékén, azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál vasárnap este tetőzött, ezt lassú apadás követi.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél vasárnap délelőtt tetőzött a folyó, jóval a készültségi szintek alatt.

A Kraszna árhulláma várhatóan hétfőn tetőzik Ágerdőmajornál, az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

Kiemelték továbbá, hogy a lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Jelentősebb vízszintemelkedést észleltek a Fekete-Körösön, amelynek tetőzése Antnál az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállással várható hétfőn. A Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös alsó szakaszán is meghaladhatja a vízszint az elsőfokú készültségi szintet.

Az OVF azt írta: a készültség által érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszra. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását – tették hozzá.

A belvíz miatt jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van elrendelve készültség: 19 szakaszon elsőfokú, 15 szakaszon pedig másodfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága már a 10 900 hektárt is meghaladja, ebből 5040 hektár vetés, illetve szántó – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.