Zsoldosok forgatják fel Miskolcot?

Kriza Ákos szerint a civilek nemkívánatosak a városban. Annak nyomába eredtünk, mennyiben egyezik a polgármester és a helyi lakosság véleménye.

Unyatyinszki György
2017. 12. 13. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha idejönne egy civil szervezet, akkor a munkanélküliséggel és az elvándorlással igencsak foglalkozhatna – mondta a Magyar Nemzetnek egy három gyermekét egyedül nevelő miskolci anya az Avas-lakótelepen tett keddi látogatásunkkor. A középkorú nő szerint nem helyes a civilek ellen hangolni a lakosságot, ugyanis bőven van ott tennivaló, ahova a városvezetés nem ér el.

Mint ismert, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány 130 millió forintos támogatást nyújt a debreceni Alternatív Közösségek Egyesületének (AKE), hogy utóbbi segítse az észak-alföldi civil szervezetek programjait. Kriza Ákos miskolci polgármester azonban hétfőn a civil hálózat tagjait zsoldosoknak nevezte, akik a város felforgatására készülnek, illetve a kötelező betelepítési politika propagálását tervezik, emiatt nemkívánatosak a borsodi megyeszékhelyen. Miskolcon annak nyomába eredtünk, hogy a polgármester és a helyi lakosság véleménye mennyiben egyezik.

– Soros? Ezen csak röhögni lehet – demonstrálta a helyi fiatalok álláspontját egy egyetemista. Egy másik hallgató szűkszavúan annyit mondott, sokkal jobb helye is volna a magyar származású amerikai üzletember és filantróp elleni kampányra fordított pénzeknek. Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó nyugdíjasok körében értő fülekre találtak a polgármester szavai. Egyikük megjegyezte: az emberek segítésével csak takaróznak a Soros György által támogatott civilek, így akarnak „beférkőzni a városba”.

A helyiek a munkanélküliség problémája mellé sorolták a város rossz köztisztaságát, a mozgáskorlátozottakat akadályozó infrastruktúrát, illetve a szegények széles körű droghasználatát – ezekkel kapcsolatban üdvözölnék egy számukra ideális civil szervezet segítőmunkáját is. Megjegyzendő, egyikük sem tudott választ adni rá, szerintük eddig milyen civil tevékenységet folytatott a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete. Figyelemre méltó, hogy az Avason a munkanélküliség és a drogproblémák ellen küzdő Dialóg Egyesületet is alig ismerték. Az AKE-ről annyit érdemes tudni, hogy vezetője az a Damu Richárd, aki a Debrecen Bike Maffia egyesületet is irányítja: kerékpárral juttatnak el élelmiszert és egyéb segélyeket a rászorulóknak.

Egyébként a szervezet nem is tervezi kiterjeszteni tevékenységét Miskolcra. Hogy ezek alapján mégis milyen civilektől félti a város nyugalmát a polgármester, sajnos nem derült ki, ugyanis sem ő, sem hivatala nem válaszolt megkeresésünkre. Kriza Ákos akciója azonban annyiban mindenképpen sikeresnek tekinthető, hogy amikor igyekeztünk fölvenni a kapcsolatot a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását élvező AKE-vel, végül elálltak a nyilatkozattételtől. Döntésük hátterében az áll, hogy szeretnék elkerülni a politikai töltetű vitákat.

Nemcsak a miskolci városvezetésnek van problémája a civilekkel. Pécsen Páva Zsolt fideszes polgármester egy hete azzal gyanúsította meg Az emberség erejével (AEE) nevű szervezetet, hogy a 2018-as választások befolyásolására készülnek Soros Györggyel együtt. – Nem kellemes, hogy verbális inzultusok érnek minket, de remélhetőleg legföljebb ilyenek esnek meg velünk – mondta Mester Zoltán, az AEE szóvivője. Abban bízik, hogy a józan ész végül felülkerekedik a rájuk irányuló – szerinte a valóság minden elemét nélkülöző – kampányon. Kérdésünkre bizonygatta, hogy a két éve zajló intenzív hadjárat ellenére is képesek eljuttatni üzeneteiket valós tevékenységükről a környék lakosságának, ezt nem tartja naivitásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.