A bőnyi rendőrgyilkosságot Győr helyett Szombathelyen tárgyalják

A Magyar Nemzeti Arcvonal hungarista mozgalom alapítója, Győrkös István ellen decemberben emeltek vádat.

MTI
2018. 01. 26. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátartozói viszony miatt csütörtökön kizárta az elsőfokú eljárás lefolytatása alól a Győri Törvényszéket a Győri Ítélőtábla a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és helyette a Szombathelyi Törvényszéket jelölte ki – tájékoztatta a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

Ferenczy Tamás elmondta, hogy a végzés indoklása szerint a nyomozásban eljáró alezredes felesége a Győri Törvényszék elnökének hozzátartozója. Az eljárási törvény szerint bíróként nem járhat el az, aki az ügyben eljáró nyomozó hatóság tagjának hozzátartozója, ez automatikus kizárást jelent az eljárásból.

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhászkutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető Pálvölgyi Péter sértett arra kérte, hogy a kutyát zárja el. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de – mint utóbb kiderült – nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló kapuja felől beléptek az ingatlan területére, majd az ház bejárata felé haladtak. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges lelkiállapotban van és baj lesz. Végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte.

Ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú, csőre töltött gépkarabélyt, és kibiztosította. Miután Pálvölgyi Péter elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy „az, ami maguknál”, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István irányába, amelyből egy áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlottat kétórányi tárgyalás után fogták el, miután megadta magát.

Győrkös István öt, részben eredeti állapotú, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és 151 különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly december 8-án közölte, hogy a Győri Törvényszéken vádat emelt Győrkös István ellen hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.