A Fidesz anyagilag megsemmisítené a Jobbikot

Volner János szerint csak ők lehetnének kormányváltók, ez a magyarázata a támadásnak.

MN
2018. 01. 08. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök megszüntetné a pártot – jelentette ki Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke az ÁSZ bejelentését követően. A pártnak mindössze tizenöt nap áll rendelkezésére a 331 millió forint befizetésére. Az alelnök szerint azért támadja őket a kormány és a számvevőszék, mivel egyedül ők lehetnek kormányváltók. Sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a baloldal pártjai vagy gyengék, vagy a Fidesz zsebében vannak, csak a Jobbik maradt, mint valódi kihívó.

Volner szerint a pártnak azonban nincs ennyi pénze, emiatt is indították el a közösségi gyűjtést, mellyel ez ideig 50 millió forintot szedtek össze. Még nincs elnökségi döntés a fizetés időpontjáról és hogyanjáról. A Jobbik számára pénzügyileg megsemmisítő ez a döntés, hiszen így semmiképpen nem telik majd a kampányköltségekre. Ezzel együtt vizsgálják a túlélés és a jogorvoslat lehetőségét.

Volner János úgy fogalmazott, „a mostani számvevőszéki határozat csak arról szólt, hogy az ÁSZ a kormánypárt zsebében van”. A legfőbb magyarázat az lehet, hogy a Fidesz tart a kormányváltástól és az elszámoltatástól.

Jogorvoslatra nincs lehetőségük, de a párt még keresi, milyen fórumokhoz fordulhatnak. Volner azt üzente az Állami Számvevőszék vezetőjének, Domokos Lászlónak, ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét, hiszen a korábbi Fidesz-politikust tartja a felelősnek azért, ami a Jobbik körül történik. Az ÁSZ kommunikációs igazgatója közölte az ATV.hu-nak, hogy amennyiben nem fizeti be a Jobbik a 331 millió 660 ezer forintot időre, az ÁSZ „a NAV-hoz fordulhat, és az adóhatóságnak kell intézkednie az adóbehajtás szerint eljárva”.

Az említett 331 millió forint azonban csak a fele a teljes összegnek, melyet az ÁSZ követel a párttól. A tiltott pártfinanszírozás miatt kirótt 662 millió másik felét részletekben is fizetheti a párt július elejével – közölte a kincstár.

Az ÁSZ a többi pártot is vizsgálja. Az LMP szombaton jelentette be, hogy nem fizetik ki az ÁSZ által – túl olcsón bérelt irodák miatt – kirótt 8,8 millió forintos büntetést. Hétfőn pedig a DK említette, hogy nem fizetik be a 16 milliós bírságot, azzal az indokkal, hogy a büntetés kiszabásával az ÁSZ a Fidesz politikai megrendelését teljesítette.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.