A fideszes EP-képviselő nem tudta, mit szavaz meg

Schöpflin György szerint nagyon kimerítő volt a másfél órás szavazás. „Az az újságíró, aki kritizál, csinálja végig!” – mondta.

MN
2018. 01. 24. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schöpflin György nem tudta pontosan, mit szavaz meg az Európai Parlamentben, amikor múlt kedden igennel voksolt arra az állásfoglalásra, ami kimondja: a civil szervezetekkel együtt kell dolgozni a menekültek érdekében – írja az ATV.

A fideszes politikus a csatornának azt mondta: bevallja, nem tudja, miről szól ez az állásfoglalás, és ő a Fidesz-csoport szavazási listája szerint szavazott, amit Járóka Lívia készített el. „Ez egy másfél órás szavazás volt. Nagyon kimerítő. Az az újságíró, aki kritizál, csinálja végig!” – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy ezek szerint ő nem kérdőjelezi meg a múlt szerdán bejelentett Stop Soros helyességét vagy alkotmányosságát, Schöpflin György úgy reagált: „nagyjából” egyetért a Stop Sorossal, legyen transzparens minden, amivel a civil szerveztek gazdálkodnak.

Szerdán lapunk számolt be arról, hogy – miközben itthon dübörög a kormányzati kampány, és éppen törvényt akarnak alkotni a migránsokat segítő civilek ellen – a Fidesz brüsszeli képviselői megszavazták, hogy a civil szervezetekkel együtt kell munkálkodni a menekültek érdekében.

Alapjában véve a nőkről, a nemek közötti esélyegyenlőségről és „az éghajlati igazságosságról” szól a dokumentum; több mint negyven ajánlási pontot fogalmaz meg az Európai Bizottság és a tagállamok számára. Két pontja különösen érdekes.

A szöveg szerint ugyanis felhívják az Európai Bizottságot, kooperáljon a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel annak érdekében, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogait tiszteletben tartsák, különös tekintettel a kiszolgáltatott nőkre és lányokra. De ugyanez az állásfoglalás a tagállamokat is felszólítja, hogy „a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék meg, illetve vezessenek be ellenőrzési mechanizmusokat azokban a lakóhelyüket elhagyó vagy migráns személyeket befogadó központokban, ahol nem állnak fenn a nemi alapú erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek”. Figyelemre méltó, hogy megszavazta a hazai kommunikációval teljesen ellentétes szöveget – mások mellett – Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Szájer József is. Képviselőik közül egyedül Hölvényi György ellenezte.

Szerdán a Fidesz közleményben közölte, hogy „a Fidesz európai parlamenti delegációja a nők elleni erőszakot elítélő és a női esélyegyenlőséget támogató parlamenti jelentést szavazta meg”.

„A Fidesz ugyanis következetesen elítéli a nők elleni erőszakot és támogatja a nők esélyegyenlőségét. Ahogyan következetesen elutasítjuk például a kötelező betelepítési kvótát és támogatjuk azt, hogy Magyarország megmaradhasson magyar országnak. Szemben a magyar ellenzéki képviselőkkel, akik a Soros-terv végrehajtóiként Brüsszelben is mindent megtesznek és mindent megszavaznak annak érdekében, hogy hazánk bevándorló országgá váljon” – emelték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.