A Jobbik és a DK is bírálta a kormány „nemzeti áttelepítési programját”

Mindkét ellenzéki párt kétségbe vonta a kormány bevándorláspolitikájának hitelességét.

MN
2018. 01. 30. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik azzal vádolja a kormányt, hogy egy „nemzeti áttelepítési programot” hajt végre, adta hírül az MTI.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormányfő nem vett részt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, hogy „megmagyarázza a megmagyarázhatatlant”.

Szerinte a kormány egy önkéntes programot hajt végre, amitől nem sajnálja a költségvetési forrásokat. A közelmúltban egyebek mellett 82,5 millió forintot különítettek el migránsok lakhatására és egy 70 milliós belügyminisztériumi keretből 39 milliót családegyesítések támogatására – mondta a jobbikos politikus, aki arcátlannak nevezte, hogy közben magyar fiatalok 100 ezrei kényszerülnek külföldre bérlakásprogram híján.

Pártja programjában zéró tolerancia szerepel a migráció minden formájával szemben, és céljuk az önálló határőrség visszaállítása – erősítette meg Z. Kárpát Dániel.

Az alelnököt kérdezték arról, hogy a Fidesz új plakátján Vona Gábor is feltűnik Soros György és más ellenzéki vezetők társaságában, jelezve: együtt bontanák le a határzárat. Ezt ócska hazudozásnak minősítette, hozzátéve: ha a Jobbik elnökétől bárki talál egy fél mondatot, ami arra utal, hogy pártja kerítést bontana, megtapsolja. Ez lehetetlen – mondta.

Z. Kárpát Dánielt faggatták arról, hogy sajtóhírek szerint Vona Gábor korábbi törökországi látogatásán azt vetette fel, hogy kilépne az unióból és „valódi testvéreivel, a törökökkel fogna össze”. Közölte: egy kormányzásra készülő vezető politikus minden nagyhatalommal konszenzuális viszonyra próbál törekedni; az, hogy török egyetemisták előtt előadást tart, az „ne verje már ki a biztosítékot”. Sajtóorgánumok, amelyek a szó szerint elhangzott szöveget meghamisítják – tette hozzá.

A kormány újabb hazugsága lepleződött le – írta a Demokratikus Koalíció (DK) és a Szolidaritás közös közleményében Vadai Ágnes, a DK alelnöke kimondatlanul is kedd reggel megjelent cikkünk információira hivatkozva.

Amint a Magyar Nemzet munkatársa beszámolt róla, „nemzeti áttelepítési program” is futott a közelmúltban Magyarországon, amelynek megvalósítására egy vállalkozás 80,3 millió forintot nyert el. A Belügyialapok.hu szakportál szerint a Kalunba Nonprofit Kft.-nek 2015-ben ítélték meg a támogatást, egy évvel később pedig az áttelepítési program értékelésére további közel egymillió forintot adtak.

A DK és a Szolidaritás az esettel kapcsolatban azt írta, hogy „illegális bevándorlók betelepítése” ellen uszít a kormánypropaganda, holott a két szervezet szerint nem bevándorlókról, hanem menekülőkről van szó, és nem befogadni kell őket, csupán a kérelmüket elbírálni. Eközben tavaly 1300 ilyen kérelmező meg is kapta a menekültstátuszt – nagy többségük azóta már távozott is az EU más tagországaiba. Most pedig kiderült, hogy 2015-ben a kormány húsz – másutt már menedékjogot kapott, Magyarországon tehát bevándorlónak számító – szíriait be is telepített – tartalmazza közleményük, amely így folytatódik:

„A DK és a Szolidaritás fölháborítónak tartja a közpénzek milliárdjaiért folyó hazug kampányt, ami gyűlölettel mérgezi az ország lakóinak lelkét. A menekültek és befogadottak itt voltak, vannak velünk együtt, és semmi nem történt a Fidesz vizionálta szörnyűségekből. Nem követtek el tömeggyilkos merényletet, nem erőszakoltak meg nőket, nem hoztak létre no-go zónákat, és nem iszlamizálták Magyarországot.

Mélyen hallgat viszont a kormány a letelepedési kötvénnyel befogadott húszezer külföldiről, a nyugdíjcsalás keretében Magyarországon állandó lakcímet létesített 26 ezer ukrán állampolgárról és az egyszerűsített letelepedéssel visszaélve hamis papírokkal magyar állampolgárságot szerzett több ezer bűnözőről.”

„A hazugságlufi, melynek egyedüli célja a félelem és a rettegés elültetése volt, kipukkadt” – írják. „A kormányváltás után ezért is felelniük kell majd” – teszi hozzá a DK és a Szolidaritás közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.