A Jobbik megváltoztatná a gyógyszertámogatási rendszert

A párt úgy látja, nagyobb állami szerepvállalásra volna szükség.

MN
2018. 01. 15. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlésiképviselő-jelöltje hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 1989 előtt jelképes összegbe kerültek a gyógyszerek és nagyjából 1100 féle létezett, addig 1992 óta jelentősen megnőtt a készítmények száma és ára – áll az MTI tudósításában.

A lakosság 2002 óta többet költ gyógyszerre, mint az állam – mondta a politikus, aki ezt nem tartja helyénvalónak, úgy véli, az egészségügyi járulékokból telne nagyobb állami szerepvállalásra.

Megjegyezte azt is, hogy a kiváltott gyógyszerek fele népbetegség tüneteinek kezelésére szolgál. Kiemelte, hogy Magyarország a nemzetközi gyógyszerpiac 0,36 százalékát teszi ki, azaz arányosítva egy 24 millió fős ország gyógyszerfogyasztását adja.

Varga-Damm Andrea a KSH adataira hivatkozva ismertette: a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű emberek is 2,8 százalékot költenek gyógyszerekre, az előbbiek évente 14 ezer, utóbbiak 59 ezer forintot. Úgy értékelte, a különbség a tudatosságban van, azonban az alacsonyabb jövedelműek nem képesek megvásárolni az összes szükséges gyógyszert.

A Jobbik politikusa a gyógyszerfelírási szokások, a kereskedők és az orvosok kapcsolatának transzparenssé tételét sürgette, továbbá három csoportot határozott meg, amelyeket a jelenleginél fokozottabban kell támogatni. Ezek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a krónikus betegek, valamint a beteg gyermeket nevelő családok – sorolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.