Álhír-e, hogy Soros pártjának létezésében hisznek a válaszadók?

Komoly szakmai vita kerekedett a nem létező Soros-pártra rákérdező felmérésről.

MN
2018. 01. 30. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össztűz alá vették a Soros György állítólagos pártjáról készült felmérés következtetéseit a politológusok és a közvélemény-kutatók – írja az Index.

Előzőleg a Zoom.hu által készíttetett felmérésről ugyanis a portál cikke úgy fogalmazott, hogy „a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából „

A felmérést az interneten Ceglédi Zoltán politológus és Hann Endre közvélemény-kutató is élesen kritizálta, utóbbi azt írta, hogy „az már több a soknál, hogy egy magát elemző intézetként definiáló társaság félrevezető módon, közvélemény-kutatásnak álcázott beugrató kérdéssel szándékos zavarkeltésre adja a fejét”, illetve a sajtó felelősségét is felvetette az álhírterjesztésben.

A kutatást elvégző cég, a Policy Agenda legutóbb megbízója, a Zoom.hu portálján tette közzé magyarázatát, amely szerint tartalmazhatnak hipotetikus állításokat magukban foglaló kérdéseket a közvélemény-kutatások, és ez nem újdonság. Mint írják, a céljuk a kormánypropaganda hatékonyságának a kimutatása volt azzal, hogy kimutatták: a válaszolók jó része mérlegelés nélkül elfogadja az egyébként nem létező Soros-párt létezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.