Az idén 428 milliárd forintot fordít a kormány honvédelemre

Nő a katonák illetménye, felújítják a laktanyákat, de veszünk vállról indítható rakétát és repülőgépet is.

MN
2018. 01. 03. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év alatt átlagosan a másfélszeresére nő a katonák illetménye a honvédelmi életpályához kapcsolódó bérrendezés jegyében – írja a Magyar Idők. Az idén 428 milliárd forint jut honvédelemre, amelyből laktanyák felújítására, honvéd­ségi eszközök korszerűsítésére és újak beszerzésére 100 milliárd forintot fordítanak.

A katonák illetménye öt százalékkal emelkedett az év első napján. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint 2010 óta a végrehajtói állomány illetménye több mint 70 százalékkal, átlagosan bruttó 140 ezer forinttal emelkedett. A tiszteket nézve a növekmény 30 százalékos, bruttó 110 ezer forintos, a közalkalmazottak esetében pedig 40 százalékos, bruttó 66 ezer forintos. A tárca az idén 25 százalékkal több nevelési (20 ezer forint) és a tanévkezdési támogatást (30 ezer forint) ad – írja a kormányközeli lap.

A tárca szerint a haditechnikában és a szolgálati körülményekben is fejlesztésre van szükség, így a hadsereg a közeljövőben kap két A319-es Airbus repülőgépet csapatszállítási és evakuációs feladatok teljesítésére. A gépek újonnan 70-80 millió euróba kerülnek, a hadsereg azonban nyolc-kilenc éves repülőkhöz jut fél áron.

A vállról indítható rakétafegyverzet beszerzését is fontosnak gondolta a kormány, arra 2026-ig 20 milliárd forintot költhet a honvé­delmi tárca. 10-10 milliárd forint jut a 2017–2019-es költségvetési években a szárazföldi csapatok tűztámogatásának növelésére, valamint radarokra 2018–2023 között. 20 milliárdba kerül a 12 Mi–24-es harci helikopter és egy Mi–17-es közepes szállítóhelikopter felújítása Oroszországban, de fontolgatják a Gripenek rakétafegyverzetének korszerűsítését is. Az egyéni felszerelések korszerűsítése sem maradhat el, tavaszra a honvédek új típusú egyenruhát kapnak.

A lap szerint e lépésekkel közelebb kerülünk a NATO-elvárásokhoz, s az ország 2024-ig a GDP két százalékára növeli az éves honvédelmi kiadásokat, amelyek nagy részét fejlesztésre és új technika beszerzésére kell fordítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.