Az NVB iránymutatást adott ki az országos lista kiesésével kapcsolatban

Végzetes lehet egyes jelöltek kiesése a pártjuk számára.

MTI
2018. 01. 26. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az országos lista kiesésével kapcsolatos iránymutatását pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület jogértelmezése szerint törölni kell a párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az NVB iránymutatása nem kötelező érvényű, a választási szervek jogalkalmazását segíti. Az iránymutatást jegyzőkönyvi döntéssel fogadták el, amely bíróságon nem megtámadható, az iránymutatás alapján hozott konkrét NVB-határozat ellen azonban kérhető jogorvoslat a bíróságon.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja közleménye

Tudatosan szolgálja a Fidesz érdekeit a Nemzeti Választási Bizottság – írja a pártközleményben az Együtt két vezető politikusa. „Ismét elnyomó, illiberális, putyini módszereket alkalmaz az NVB” – teszik hozzá.

Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint az NVB ezzel az iránymutatással tudatosan törvényellenesen értelmezi félre a választási eljárási törvényt. Mindezt csak azért, hogy gátolja az ellenzéki együttműködést.

„De mindezen csaló döntés ellenére sem tudja a Fidesz megakadályozni, hogy tisztességes ellenzéki együttműködések alakuljanak ki.

A Fidesz retteg a vereségtől. Félnek, ha létrejön az ellenzéki együttműködés, elveszítik többségüket, ezért a Nemzeti Választási Bizottság ismét a segítségükre sietett.  

Amennyiben az NVB iránymutatása érvényben marad, áprilisban nem lesz sem törvényes, sem szabad, sem tisztességes a parlamenti választás – zárul az Együtt közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.