Befagyasztotta a belügy a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület támogatását

A sorosozós kampány közepette a kormányzati utasítások a támogatások elosztásáig is eljutottak.

MN
2018. 01. 26. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban tudta meg a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, hogy felfüggesztették a folyamatban lévő pályázataik elbírálását – mondta Kováts András, a szervezet elnöke a Lánchíd Rádió riporterének, Szabó Biankának. Ugyancsak nemrég lehetett hallani azt a hírt, hogy 25 millió forintot kapott az egyesület 2016-ban a Belügyminisztériumtól. Az összegről Kováts András azt említette, hogy igaz is és nem is a hír, mivel nem közvetlenül a kormányzattól kapták a támogatást. Uniós alapokhoz pályáznak, ahol a koordinátor a Belügyminisztérium. Vagyis áttételesen kaptak támogatást a tárcától, ráadásul többet az említett összegnél. 

Kováts András szerint teljesen önállóan működő civil szervezetről van szó,

a kapcsolat a Belügyminisztériummal szakmai, adminisztratív jellegű, hiszen pályáztató lévén az ellenőrző, elbíráló, míg az egyesület a pályázatok végrehajtója.

Eddig a támogatások odaítélése során nem éreztek negatív megkülönböztetést, mostanra azonban a menekültellenes kormányzati utasítások ide is eljutottak. Új fejlemény, hogy csütörtökön azonban felfüggesztette a Belügyminisztérium az ilyen típusú pályázatok kiírását. A helyzet tisztázására lépéseket tennének a tárcával tárgyalva arról, mi lesz a már elnyert összegekkel.

Szabó Bianka arra is rákérdezett, hogyan segíti a szervezet a külföldieket hazánkban, egyáltalán kinek segítenek. Kováts András válasza szerint

több mint 20 éve végeznek ilyen tevékenységet. A támogatott külföldiek között van menekült, oltalmazott vagy menedékkérő is.

Szociális programokat szerveznek nekik az integrációt támogatandó. Tárgybeli segítséget nem adnak, azaz ruházatot, lakhatást, helyette tanácsadást, képzést nyújtanak nekik.

Általános tapasztalataik szerint az itt maradni szándékozók előbb-utóbb képesek integrálódni. A munkaerőhiány miatt könnyebben helyezkednek el, a lakhatás azonban nehezebb az albérletárak miatt.

Akik itt szeretnének maradni, azok kerülnek be a programokba, ezek száma évről évre több száz főt jelent.

A jelentkezők jelentős része itt is tud maradni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.