Erdő Péter bíboros kérte, hogy ne legyen Horthy-mise

Egyetértésben meghozott, közös döntés volt – közölte Osztie Zoltán plébános.

MN
2018. 01. 27. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kérte Osztie Zoltán plébánostól, hogy ne rendezzék meg a Horthy-emlékmisét – tudta meg a Népszava. A plébános megerősítette a lap értesülését.

Osztie Zoltán elmondta a lapnak, hogy beszélt Erdő Péter bíborossal, aki „határozottan azt kérte”, ne rendezzék meg az eseményt. Egyetértésben meghozott, közös döntés volt, hogy nem tartjuk meg az emlékmisét – tette hozzá.

Korábban komoly visszhangot keltett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bejelentette: a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én, 10 órakor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban emlékeznek – ahogy a meghívóban szerepel – „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868–1957) kormányzóra és menyére, Horthy Istvánné (1918–2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre”.

Osztie Zoltán később a SzemLélek blognak azt mondta: eszükbe sem jutott, amikor elkezdték a szervezést, hogy a dátum épp a holokauszt emléknapjára esik. Hozzátette: egyházi elöljárókkal egyeztetve úgy döntöttek, sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.