Feljelentést tett Kósa feleségének a cégügye miatt Hadházy

Több bűncselekmény gyanúja is felmerült Hadházy Ákos szerint Kósa Lajos feleségének cégvásárlása körül.

Unyatyinszki György
2018. 01. 24. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetés és csalás gyanújával a héten feljelentést tett Hadházy Ákos Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter feleségének cégügyében – jelentette be az LMP társelnöke szerdai korrupcióinfóján. Az ellenzéki politikus annak ismeretében döntött így, hogy Kósa felesége 2017-ben mindössze hatmillió forintért vásárolt meg egy céget Fiák István vállalkozótól, miközben a cégbírósági adatok szerint összesen 139 forint értékű vagyonnal rendelkezik a cég. Bár Kósa Lajos korábban azzal érvelt a 6 milliós vételár mellett, hogy a vállalkozás tartozásai egyenértékűek voltak a vagyonnal, a cégadatokból kiderült, hogy százmillióval kevesebb, mintegy 30 milliónyi tartozása van a cégnek. Nem mellékes tényező, hogy a cég alapítása óta nem bonyolított semmilyen forgalmat.

Hadházy egyszerű számítása szerint a Kósa család több mint 100 millió forintot kapott „ajándékba” az adásvétellel. Hozzátette, ha valójában kifizették a rendes vételárat, de csak 6 millió forintról írtak szerződést, az adócsalásnak számítana.

A cégvásárlás során fontos körülmény, hogy az eladó Fiák István jól menő munkaerő-kölcsönző vállalkozást működtet, aki most új lehetőségek után nézhet. Kósa Lajos ugyanis nem sokkal a szerződéskötést követően beterjesztett egy törvényjavaslatot – ezt fideszes többséggel el is fogadta az Országgyűlés –, ami lehetővé tette nyugdíjas munkaszövetkezetek létrehozását is. Érdekesség, hogy rövid idővel később Fiákhoz közeli üzletemberek vállalkozása 450 millió forintot kapott azért, hogy ukrán vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását segítse – utóbbiról az Átlátszó írt.

Kósa Lajos családjának érdekeltségei látványos gyarapodást mutattak a közelmúltban. Édesanyja két éve különösen szerencsés időzítéssel épp a csőd széléről mentett meg egy mátészalkai sertéstelepet, kiegyeztek a hitelezőkkel, és még így is sikerült több tízmilliós nyereséget produkálniuk. A Méker Kft. néven futó cég különös ritmusérzékkel épp az utolsó körben még pályázni is tudott uniós támogatásra, amin közel a maximális összeget, több mint 120 millió forintot nyertek el. Kósa Lajos annak ellenére kerüli a nyilatkozattételt, hogy az általa „nem strómannak” tartott édesanyja is azt mondta, a céggel kapcsolatban a fia tud nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.