Félmilliónyi kidobott budapesti karácsonyfa

A fenyőket a házak elé kirakott kukák mellé vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikéhez vihetjük.

2018. 01. 08. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízkereszt, azaz az elmúlt szombatra esett január 6-a után gyorsul fel az ünnepek elmúltával a karácsonyfák leszedése, kidobása. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. a Magyar Nemzet érdeklődésére kiemelte: Budapesten a következő egy-másfél hónapban több mint félmillió kiszáradt, tűleveleit hullató fenyő elszállításáról kell gondoskodniuk.

Az semmiképpen sem tanácsolható senkinek, hogy az ünnepi díszektől megfosztott, csak a földben örökzöld növényektől mondjuk egy panelház erkélyéről ledobva szabaduljon meg. E helyett a fővárosiak több lehetőség közül is választhatnak: kitehetik a kiszolgált fákat az utcára kihelyezett kukák mellé, vagy a városszerte kijelölt, több mint 250 gyűjtőhely valamelyikére maguk is elvihetik őket. Az FKF, amelynek a kisebb és nagyobb növényekre „szakosodott” úgynevezett fenyőfajáratai a következő hetekben rendszeresen körbejárják majd a budapesti utcákat, arra külön felhívja a figyelmet, hogy ügyelni kell arra, a kitett fenyők ne akadályozzák a gyalogos- és autóforgalmat vagy a parkolást.

Az önkormányzati közterület-fenntartó társaság saját maga gondoskodik a hasznosításról: a tűlevelűeket először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetik őket. Tájékoztatásuk szerint a fenyő a magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, s az elégetésből nyert energia átalakításával több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot. A félreértések elkerülése érdekében fontos információ, hogy a nagy mennyiségben végzett ipari égetéssel ellentétben a kertvárosi házakban működő szilárd tüzelésű kályhákban legfeljebb gyújtósnak lehetnek jók a felaprított fenyőfák. Gyors égésükkel ugyanis csekély hőmennyiséget adnak, a családi házaknál inkább a komposztálás a járhatóbb út. Aki cserepes fenyőt vett, akár ki is ültetheti, ha kertészetből vette, akkor jellemzően vissza is viheti oda.

Tetemesebb mennyiségű fenyő a kereskedőknél is megmaradhatott, ők minden évben 10-15 százaléknyi eladatlan fával számolnak. Az FKF közlése szerint honlapjukon megtalálható a fenyőfagyűjtő helyek listája, de bárki érdeklődhet a közszolgáltatásról a 06-80/353-353-as számon is.

A katolikus egyház szombaton ünnepelte vízkeresztet, Jézus Krisztusban az Úr megjelenésének a napját. A vízkereszt elnevezés az ilyenkor végzett vízszentelésből eredeztethető. Hagyományosan ilyenkor kezdődik a házszentelések időszaka, amelynek során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, megáldja az ott lakókat. Szokás szerint ezután az ajtófélfára felírják az évszámot, valamint a háromkirályok nevének kezdőbetűit. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.