Fideszes képviselő cége építhet 121 milliós kerítést Pápán

A becsült értékhez képest háromszoros áron dolgozik Zsegraics Gyula cége, a pápai kormánypárti vállalkozó ügyvéddel fenyegette lapunkat.

Koncz Tamás
2018. 01. 26. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak néhány lépés van hátra a pápai Esterházy-kastély környezetének teljes felújításához: a rekonstrukció egyik utolsó állomásaként vissza kell állítani a kastély körüli kerítést és a park kovácsoltvas fő- és mellékkapuit.

Hogy, hogy nem a pápai önkormányzat kerítésrekonstrukcióra kiírt, Miniszterelnökség által is támogatott közbeszerzési pályázatát egy helyi fideszes képviselő cége vitte el, méghozzá 121 millió forintért.

###HIRDETES###

A projektre a Közbeszerzési Értesítőben találtunk rá; az állami közbeszerzések között talán kis falatnak számítana, de szemet szúrt, mert a dokumentum szerint eredetileg nettó 38,5 millió forintra becsülték a felújítás költségeit – a nyertes pályázó,

a Bótakő Kft. viszont tripla áron, nettó 121 386 041 forintos ajánlattal nyert a közbeszerzésen.

A kerítéstenderre mindössze két ajánlat érkezett: a hirdetmény és tárgyalás nélküli közbeszerzésre ugyanis hat cégnek küldtek ajánlatot, de csak a pápai Bótakő Kft. és a pátyi Herenkó Hungary Kft. indult a tenderen.

Meglepő az is, hogy a második legkedvezőbb ajánlatot benyújtó pályázó, a Herenkó Hungary a győztesnél csupán 30 ezer forinttal drágább tendert nyújtott be – vagyis,

egy 121 milliós nagyságrendű beruházásnál töredéknyi, 0,03 ezreléknyi volt eltérés két, egymással elvileg nem egyeztető versenyző árajánlata között.

A vesztes pályázó, a Herenkó egyedüli Pest megyei cégként is kitűnt a pápai és Pápa-közeli meghívottak szűk mezőnyéből – nem volt egyértelmű, hogy a pápai önkormányzat miért gondolt rájuk potenciális befutóként. 

Nem találtam nyomot arra sem, hogy a Herenkó korábban kapott volna pápai megbízást. A cég ügyvezetője, Chrenkó Attila viszont már dolgozott a korábban mintegy kétmilliárdból, uniós támogatással rendbe hozott Esterházy-kastély felújításán; az Építészfórum 2015 cikke szerint kőrekonstrukcióval foglalkozott, a Reneszánsz Zrt. megbízásából.

Talán innen jött a meghívás ötlete is – Chrenkó mindenesetre nem válaszolt a témában elküldött írásos kérdéseimre.

A nyertes cég ügyvezetője az Opten nyilvántartása szerint Zsegraics Gyula; Zsegraics nevére azonban nemcsak a cégadatbázisok dobnak ki találatot, hanem Pápa városi honlapja is, hiszen a férfi a Fidesz–KDNP helyi önkormányzati képviselője a 10. választókörzetben. Sőt, tagja a pápai városfejlesztési bizottságnak is, így nyilvánvalóan ráláthat a település tervezett városfejlesztési projektjeire.

Telefonon, majd később levélben is megkerestem Zsegraics Gyulát: hívásomkor a Magyar Nemzet újságírójaként mutatkoztam be a vállalkozónak, aki eleinte segítőkészen, nyugodtan válaszolgatott a kerítésrekonstrukció költségeire vonatkozó kérdésekre.

Amikor azonban fideszes önkormányzati pozíciójára is rákérdeztem, a férfi indulatba jött, ügyvédjét emlegette, majd lecsapta a telefont.

Pár órával később levelemre már az említett ügyvéd válaszolt, aki írásban tiltotta meg, hogy bármilyen, a beszélgetésben elhangzó információt közzétegyek, az írásban feltett kérdésekre pedig nem érkezett válasz.

Ezután Pápa polgármesteréhez, Áldozó Tamáshoz fordultam: szerettem volna megtudni, hogy Zsegraics önkormányzati, városfejlesztési munkakörét összeegyeztethetőnek tartják-e azzal, hogy a képviselő és bizottsági tag magánvállalkozóként fut be egy helyi tenderen. Jó lett volna megtudni azt is, hogy miért számoltak eleinte 38,5 milliós kerítésépítési költségvetéssel, és miért fogadták el aztán zökkenő nélkül a háromszoros árajánlatot is. Áldozó Tamás válaszában jelezte:

Természetesen, az is elképzelhető, hogy Bótakő 121 millió 386 ezres ajánlati ára reálisnak számít, és valaki alaposan melléfogott az első értékbecsléssel.

Hiszen egy 333 méteres kerítésről van szó, amiből a Veol szerint 143 métert teljesen újjá kell építeni, 90 métert pedig felújítani úgy, hogy a kerítés egésze szigetelésre, restaurálásra szorul. A Magyar Nemzet információi szerint a kerítés mellett pótolják a kastélypark főbejáratának óriási, kovácsoltvas kapuját is, ami magában is sokmilliós, külön beruházás lesz.

Az elnyert közbeszerzési tender körülményei azonban így is kérdésesek, legalább etikai szempontból kifogásolhatóak. Persze nehéz az etikát számon kérni a NER rendszerén – olyankor, amikor visszhang és hatósági eljárás nélkül marad az is, ha Mészáros Lőrinc polgármesterként saját cégének ad munkát egy közbeszerzési eljáráson, vagy ha Orbán Viktor apja alvállalkozóként jelenik meg egy nagy állami beruházáson.

Hogy a kormány jól fogadja a pápai terveket, és működik a helyi lobbierő, azt mindenesetre jelzi, hogy a Pápa.hu cikke szerint kerítés és kastélykapu visszaállítására korábban maga Lázár János ígért 100 millió forintos támogatást a Miniszterelnökség nevében.

Kovács Zoltán korábbi pápai polgármester aztán tovább dolgozott az ügyön – a Miniszterelnökség területi közigazgatási államtitkáraként –, így a támogatás összege később 165 millió forintra hízott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.