Hárman indulnak a polgármesteri székért Hódmezővásárhelyen

Minden ellenzéki párt egy független jelöltet támogat, de egy volt MSZP-s azért gyengíti az összefogást.

MN
2018. 01. 23. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi választási bizottság döntése értelmében három jelölt indulhat a február 25-i időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen: Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester, a Fidesz–KDNP jelöltje, illetve Hernádi Gyula korábbi szocialista politikus és az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter – utóbbi két jelölt függetlenként méreti meg magát. A negyedik induló, az ismeretlen Hajrá, Magyarország! Párt színeiben bejelentkező Fehérné Horváth Katalin nem tudta összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást.

Hódmezővásárhelyen Almási István polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. A kormánypártok jelöltje Hegedűs Zoltán, aki 2006 óta önkormányzati képviselő, 2014 októbere óta alpolgármester. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter már meg is üzente, hogy ha nem a fideszes jelölt nyer, nem kapja meg a város a beígért fejlesztési pénzeket. Nyíltan mellette kampányolt a katolikus plébános is.

Hernádi Gyula orvos, 2002-től 2010-ig képviselőként dolgozott a hódmezővásárhelyi közgyűlésben. A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, a Centrum, a Munkáspárt és egy civil szervezet, 2006-ban az MSZP és egy civil szervezet jelöltjeként indult a polgármesteri posztért. Most függetlenként indul, amivel szembemegy a pártjával, és amiért a helyi szocialista alapszervezet kezdeményezte a kizárását, igaz, Szanyi Tibor EP-képviselő szerint a történet nem gömbölyű. 

Márki-Zay Péter hétgyermekes, önmagát kereszténynek, konzervatívnak és „kiábrándult fideszesnek” nevező közgazdász szintén független jelölt, de bírja az összes ellenzéki párt támogatását. Szerinte a városban a félelem az úr, például őt is azért bocsátották el a munkahelyéről, mert kritikusan beszélt a város vezetéséről, illetve indulásának bejelentése után bekamerázták az utcát, ahol lakik (mint utóbb kiderült, a kamerák telepítése részben előre tervezett volt). 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.