Hódmezővásárhely: panaszt emeltek a választási bizottságnál a Fidesz miatt

Hárman állnak rajtvonalhoz Lázár János városában.

Hutter Marianna
2018. 01. 24. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aránytalan kampányelemeket használ a Fidesz a párt kormányzati pozícióját kihasználva – egyebek közt ezzel az indoklással adott be kifogást a hódmezővásárhelyi polgármester-választás kapcsán egy magánszemély. A lapunk által megismert panasz szerint a Fidesz már 2014-ben is kormányzati eszközzel próbált beavatkozni a helyi önkormányzati választásba. Például kampányuk során a saját jelöltjük győzelméhez kötötték a települések számára a hozzájutást az állami és uniós forrásokhoz. Erre a mostani kampányból példaként a Lázár János miniszter lapunknak adott interjújában elhangzottakat is említették. Vagyis azt, hogy a miniszter szerint nem lehetne a függetlenként induló, de teljes ellenzéki támogatottságot élvező Márki-Zay Péterrel együttműködni, mert Gyurcsány Ferenc is támogatja, illetve mert Márki-Zay a Rákosi-diktatúrához hasonlította a mai rendszert.

A fentiek miatt a beadványozó azt kérte a választási bizottságtól, hogy vizsgálja ki a panaszt, és tegyen lépéseket a jogsértések megszüntetéséért. Ám a bizottság elutasította a kérést. Indoklása szerint a Fidesz képviselőinek kijelentései a véleménynyilvánítás szabadságába tartozó megnyilvánulások, amelyek alkotmányos védelmet élveznek.

A február 25-i hódmezővásárhelyi polgármester-választáson végül három jelölt lesz: a jelenlegi fideszes alpolgármester, Hegedűs Zoltán, a szocialisták által indulása miatt kizárással fenyegetett Hernádi Gyula, illetve a már említett Márki-Zay Péter. Egy negyedik jelölt is indult volna ugyan az országosan teljes mértékben ismeretlen Hajrá, Magyarország párt színeiben, de a helyi választási bizottság azt állapította meg hétfőn, hogy nem sikerült elegendő számú aláírást összegyűjtenie.

Indulása kapcsán Márki-Zay Péter tegnapelőtt úgy fogalmazott a közösségi oldalán: komoly aggodalmat érez a demokráciáért, amikor olyan hírek érkeznek hozzá, hogy csapatostul ideszállított fiatalok gyűjtöttek aláírást a számukra ismeretlen jelöltnek. A függetlenként induló jelöltről egyébként Lázár János azt is nyilatkozta lapunknak: az a hódmezővásárhelyi, aki elfogadja Gyurcsány Ferenc támogatását, az ő szemében nem vásárhelyi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.