Iránytű: Egyre többen gondolják, hogy a Jobbik a Fidesz legfőbb kihívója

A szocialisták és a Demokratikus Koalíció szavazói a baloldali összefogásban hisznek.

Munkatársunktól
2018. 01. 31. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a Jobbik a Fidesz első számú kihívója – ez derül ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített januári felméréséből. A megkérdezettek 38 százaléka jelölte meg Vona Gábor pártját a legerősebb ellenzéki alakulatként, míg októberben még csak a válaszadók harmada. Jelentős, 13 százalék viszont azoknak az aránya, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad.

A többi pártot jóval kevesebben említették első számú kihívóként, a teljes népességben olyan alacsony ez az arányszám, hogy annál még a Fidesz egyeduralkodását is többen valószínűsítik. Az MSZP és a DK szavazói főképp egy baloldali összefogásban hisznek, körükben a Jobbik mint kihívó kevéssé jelenik meg. Nagy többségben a Jobbikot tartja a Fidesz legnagyobb ellenfelének a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik és az LMP szavazótábora is, de a fideszesek is ezt a pártot tekintik kihívónak. Így vélekednek a pártpreferenciájukat titkolók és a bizonytalanok is.

A választók 49 százaléka szerint a Fidesz is a Jobbikot tekinti legnagyobb ellenfelének. A megkérdezettek 12 százaléka az MSZP-t, öt százaléka a DK-t, kettő pedig a baloldali összefogást jelölte meg. A választók 42 százaléka szerint a kormánypárt Vona Gábort tekinti legádázabb ellenlábasnak, 21 százalékuk Gyurcsány Ferencet, hat százalékuk Karácsony Gergelyt, öt százalékuk Szél Bernadettet említette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.