Iránytű Intézet: Gyengült a Fidesz, de magasan vezet

A választók 14 százaléka bizonytalan, miközben a Jobbiknak van a legtöbb fiatal szimpatizánsa.

Katona Mariann
2018. 01. 30. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha minimális csökkenés megfigyelhető a kormánypártoknál a választási év első hónapjában, továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet számára készített kutatásából.

Az adatok szerint a Fidesz–KDNP a biztos szavazók között a decemberi 50 százalék után januárban 48 százalékon áll. Igen jelentősen van lemaradva tőlük a Jobbik, amely a múlt havi 21 után ebben a hónapban 22 százalékot ért el.

Újabb ugrással lehet elérni a többi ellenzéki pártot, amelyek már a harmadik helyért versengenek: az MSZP nyolc, a velük állandó harcban, mégis szövetségben álló Demokratikus Koalíció (DK) hét százalékot tudhat magáénak, és ugyancsak hétszázalékos az LMP.

A kisebb formációk közül a kutatás szerint a Momentum három-, az Együtt két-, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét adó Párbeszéd pedig egyszázalékos támogatottságú.

A teljes népességet tekintve az erősorrend ugyanez, a kormánypártok némi csökkenést, a Jobbik minimális erősödést könyvelhetett el. A felmérés alapján a Fidesz–KDNP 33 százalékon áll, a Jobbiknak 17 százalékos tábora van, a szocialisták hat-, a DK és az LMP pedig öt-öt százalékos támogatottságot élvez.

A kutatás szerint az emberek 14 százaléka bizonytalan, nyolc százalék nem válaszolt, hét százalék pedig nem is akar elmenni szavazni.

Az is kiderült, hogy a pártok közül a Jobbiknak vannak a legnagyobb arányban fiatal szavazói, táboruk 26 százalékát a 18 és 29 év közöttiek teszik ki. Az LMP-nél ez az arány 22, az MSZP-nél 21, a Fidesz–KDNP-nél pedig 13 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.