Kocsis Máté beismerte: hatvan migráns él Budapesten a magyar költségvetésből

A politikus a menekültekről szólva kihangsúlyozta, hogy ellátásukat brüsszeli forrásból finanszírozzák.

Vég Márton
2018. 01. 25. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Magyar Nemzet megírta: az évek óta tartó migránsozás közepette a Fidesznek nem jutott rá ideje, hogy közölje a lakossággal, 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekülteknek, szerdán a Fidesz budapesti elnöke csak elárulta: brüsszeli forrásból 60 oltalomban részesülő menekült szociális ellátását finanszírozzák. Kocsis Máté ugyanakkor leszögezte: a fővárosi önkormányzat egyetlen fillért sem fordít illegális bevándorlók támogatására. Az oltalmazott menekültekről szólva viszont hangsúlyozta, hogy ellátásukat brüsszeli forrásból finanszírozzák. Azt azonban elhallgatta, hogy az ellátást 25 százalékban hazai költségvetési forintokból állják.

Emlékezetes, elsőként a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az Európai Bizottság által létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaira – a 2014–2020-as időszakban 9,9 milliárd forint – sikeresen pályázott 2015-ben a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, amely a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete. A legálisan befogadott menekültek önálló lakhatásának segítésére 82,5 millió forintot nyertek el.

Az ellenzéki pártok szerdán egymás után igyekeztek kihasználni a kormánypárti kommunikációban bekövetkezett zűrzavart. Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője például úgy nyilatkozott: a kormány három éven keresztül adóforintok tízmilliárdjaiért szított gyűlölködést és félelmet országszerte a menekültek miatt. Azonban – mint mondta – nem a háború elől menekülők befogadásával, hanem a kormány „hazug propagandájával” volt baj.

A Jobbik szerint a Fidesz egyre mélyebbre süpped abban a migrációs mocsárban, amit ő maga teremtett. Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő a menekülteknek nyújtott lakhatási programmal kapcsolatban tegnap kitért rá: a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez nem szükséges magyar állampolgárság. „Ha migráns Ahmed három gyermekével érkezik, akkor megkaphatnak 10 millió forint támogatást” – mondta. A Jobbik alelnöke, Toroczkai László pedig Balassagyarmaton járt, ahol jelképesen lelakatolta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyi közösségi szállását. Szerinte felül kell vizsgálni a magyar–szerb határon létrehozott tranzitzónák létét is.

A Magyar Nemzet kedden írta meg, hogy miközben a kormány évek óta támadja Soros Györgyöt, illetve az általa létrehozott Nyílt Társadalom alapítványok hálózatát, ezzel párhuzamosan egy olyan civil szervezetet, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet is költségvetési támogatásban részesített, amely tagja az általa Soros-hálózatnak nevezett körnek. 2015 óta legalább 150 millió forintot nyert a szervezet az EU és az Orbán-kormány által finanszírozott pályázatokon. Érdekes, hogy mindezek ellenére Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán nem a kormánypropaganda és a magyar adófizetői pénzekből ellátott menekültek ügye közt feszülő ellentmondást próbálta feloldani. Ehelyett a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület vezetőjének egy 2015-ös nyilatkozatát kritizálta.

Nem mellékes, hogy szerdán Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere – Pécshez hasonlóan – azt kezdeményezte: a város akadályozza meg az illegális bevándorlást szervező irodák érkezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.