Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Vég Márton
2018. 01. 23. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány évek óta támadja Soros Györgyöt, illetve az általa létrehozott Nyílt Társadalom alapítványok hálózatát, lapunk megtudta, hogy egy olyan civil szervezet is költségvetési támogatásban részesült, amely tagja a hálózatnak. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a menekültek beilleszkedését támogató programjának megvalósítására – konkrétan a Működjünk együtt! elnevezésű projektjére – kapott 25 millió forintot. A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból kiderült, hogy a Sorosék által is támogatott szervezet egy 2016. szeptember 1-jén közzétett pályázati kiíráson indult sikerrel. A pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon (MMIA) keresztül érkezett. Az Európai Unió az MMIA-ból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, a fennmaradó 25 százalékot a hazai költségvetés állja. Az egyesület a pénzből a nemzetközi védelmet élvezőknek nyújtott segítséget szociális munkások bevonásával. Egy másik pályázatuk 36,3 millió forintot kapott, ami szintén a nyertes pályázatok listájából derült ki.

A menekültek foglalkoztatásának növelésére és stabil megmaradásuk elősegítésére a munkaerőpiacon egy 2015-ben kiírt pályázaton (a program 2018 júniusáig tart) 63 millió forintot kapott a Soros-féle szervezet – a kormánypropaganda használja a kifejezést a Nyílt Társadalom alapítványok által támogatott civilekre –, de a Befogadó óvodák és iskolák című projektjük is nyert 34 millió forintot. 2015 óta tehát legalább 150 millió forintot nyert a Menedék egyesület az EU és a magyar kormány által finanszírozott MMIA-ból.

Mindez azért is érdekes, mert a Menedék szerepel a külföldről finanszírozott civil szervezetek listáján is. Tavaly nyáron szavazta meg a kormánypárti többség a civiltörvényt, amelynek értelmében minden civil szervezetnek fel kell tüntetnie a beszámolójában, ha egy adott összegnél több külföldi támogatást kapott. – A Soros-hálózat átvilágítása miatt van szükség a külföldi finanszírozású szervezetekről szóló törvényre, ebben a magyar emberek elsöprő többsége is egyetért: a nemzeti konzultációban a válaszadók 99 százaléka a törvény mellett állt. Soros háborút hirdetett Magyarország ellen, le akarja bontani a kerítést, be akarja hozni a bevándorlókat, ehhez az ügynökszervezeteit akarja felhasználni – közölte akkor a Fidesz. Hétfőn pedig Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje maga is egy bevándorlásszervező Soros-szervezetnél dolgozott, a Soros-terv, a bevándorláspárti politika és a kvóták támogatója, aki „le akarja bontani a kerítést”. Szél Bernadett a Menedék egyesület programvezetője volt 2002-ben, vagyis egy olyan egyesületnél dolgozott, amelyet Soros mellett az utóbbi években az Orbán-kormány is támogatott.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy szintén az MMIA forrásaiból 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekülteknek. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, amely a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete, egy 2015. június 30-án közzétett pályázatra eredményesen nyújtott be támogatási kérelmet, és Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése című pályázatával 82,5 millió forintot nyert el. A forrásból például menekültek lakásbérlését támogatja.

A kormány szerint ennek ellenére nem adnak lakást Magyarországon nemzetközi védelemben részesülőknek és menedékkérőknek. – A kormányzat őrzött és nem őrzött szálláshelyeket tart fenn, a védelemben részesültek elszállásolását e szálláshelyeken oldjuk meg – közölték.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálról azonban az is kiderült, hogy a védelemben részesülő menekültek lakhatásának segítésére tavaly decemberben is kiírtak egy pályázatot. A keretösszeget jelentősen megemelték, már 291 millió forintra lehet pályázni idén február 15-éig. A pályázat célja a menekültek önálló életének segítése például lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott anyagi támogatással. A pályázati kiírás forrását az MMIA és a Belügyminisztérium költségvetése társfinanszírozásban állja vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.