Lázár János: Orbán sem hiba nélküli, de jó szövetséges

A Hódmezővásárhelyhez tartozó, a város közelében lévő Kútvölgyön tartott szerda este lakossági fórumot Lázár János.

Hutter Marianna
2018. 01. 18. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha nem szavaznak Hegedűs Zoltánra, azzal ugyan saját magukkal jól kitolnak, de a barátság még megmarad” – a többi között ezt jelentette ki Lázár János szerda esti lakossági fórumán, amelyen maga a fideszes polgármesterjelölt is jelen volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hódmezővásárhelyhez tartozó, a város közelében lévő Kútvölgy apró falujában járt.

A régen iskolaként funkcionáló épület termét megtöltő 35-40 embert arra biztatta a politikus, hogy a „város fejlődése érdekében” ők is Hegedűsre szavazzanak a februári választáson. Úgy vélte, „jó kezekben van” Hódmezővásárhely, például míg 2010-ben háromezren kerestek állást, ez a szám ma már csak 600.

A miniszter arról is beszélt, szerinte egy jó városvezetőnek alkalmasnak kell lennie szövetségeket kötni. „Nem kell feltétlenül szeretni Orbán Viktort, ő sem hiba nélküli ember, de 1994 óta folyamatosan Hódmezővásárhely szövetségese ellenzékben és kormányon is” – fejtegette Lázár János hozzátéve, hogy a város korábban sem Medgyessy Péterre, sem Gyurcsány Ferencre nem számíthatott. A miniszter szerint a jó polgármester további kritériuma, hogy nem szabad hazudnia. „Az országos politikusokat eleve úgy hallgatja az ember, hogy a fene tudja, hogy abból lesz-e valami, de amit a polgármester mond, az mégiscsak komoly dolog” – mondta. A harmadik kritérium, hogy a polgármester dolgozzon, hogy ezzel érdemelje ki a bizalmat.

„A jelöltnek nem arról kell meggyőznie a választókat, hogy a többi jelölt alkalmatlan, hanem arról, hogy ő alkalmas” – tette hozzá. A miniszter azzal is viccelt, Hegedűs édesapjával 20 éven át dolgozott a politikában, aki „komoly és stabil ember”, ezért „genetikai alapon az a feltételezésünk, hogy a Zoli is rendben van”.

„Lassan a nemzetközi sajtó érdeklődését is várom, hátha a CNN vagy BBC élőben kapcsolja Hódmezővásárhelyt. Ez végül is a városnak óriási marketing- és reklámlehetőség” – viccelt tovább Lázár a polgármester-választást kísérő kiemelt médiafigyelem kapcsán. Hozzátette: reméli, hogy a választások után megteremtődnek az „értelmes munka” feltételei.

A miniszter a fórumon több más témát is érintett. Ugyan megjegyezte, hogy hosszú távon arra kell berendezkedni, hogy délről folyamatosan illegális bevándorlók fognak érkezni, de egyszer sem ejtette ki a kormányzat aktuális legfőbb ellenfelének, Soros Györgynek a nevét. Sőt: bár Pintér Sándor belügyminiszter szerdán „állampolgári elvárással” indokolta, hogy „Stop, Soros!” néven törvénycsomagot dolgoznak ki, a fórum résztvevőit is látszólag hidegen hagyta a téma. Legalábbis egyikük sem tett fel kérdést az amerikai milliárdossal kapcsolatban.

 

Ehelyett kiderült, hogy melyek azok a kérdések, amelyek problémát jelentenek a vidék Magyarországának. Például bár Kútvölgy mindössze öt utcából áll, mégis vannak olyan részei, amelyeket a megfelelő minőségű út hiánya miatt nehéz megközelíteni, így a betegszállító vagy például a postás sem tud közvetlenül a házhoz jutni. A helyi buszmegálló kicsi, az oldala pedig kitört. Kiderült, az is nehézséget okoz, hogy bár a közmunkások összeszedik a szemetet, de nincsen olyan nagyobb kuka, amiben összegyűjthetnék. Ezenfelül a résztvevők többek közt azt is kérték, hogy legyen szűrőbusz az idősek vizsgálatára és egy olyan busz is, ami a külterületek lakóinak segítsen eljutni a városban tartott kulturális programokra.

Sőt: a lakosok egy – szintén nem a „Soros-tervet” feszegető – petíciót is átadtak a politikusoknak. Ebben azt sérelmezik, hogy az egyik tanyán működő állatvédő egyesület bár összeszedi a város kóbor kutyáit, ám az állatok sokszor elszabadulnak, így több száz ezer forintos kárt okoztak a szomszédoknak az elmúlt két évben. A miniszter és a fórumon részt vevő helyi politikusok egyébként a felvetett problémákra megoldásokat ígértek. Például a petíció kérdését Lázár azzal rendezte az azt átadó hölgy örömére, hogy jelezte: meghívja a héten tartandó fogadóórájára őt és az állatvédő egyesület illetékesét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.