Medián: Nagyot esett a Fidesz népszerűsége

A biztos szavazók körében 7 százalékot romlott a párt kedveltsége, még hívei is elbizonytalanodtak a közvélemény-kutató szerint.

MN
2018. 01. 31. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végére megrendültek és látványosan megváltoztak a pártreferenciák, a legnagyobb veszteséget a kormánypárt szenvedte el, állítja a HVG a Medián friss közvélemény-kutatási adataira hivatkozva.

A felmérést végző szervezet legutóbbi, novemberi vizsgálati eredményeit hasonlította össze a jelenlegivel. Mint mérésükből kiderült,

a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó biztos szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett.

A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, a baloldali ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt úgy, hogy az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

A legtágabb potenciális ellenzéki szavazóbázisra jelenleg az MSZP–Párbeszéd közös lista számíthat: a megkérdezettek 14 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a szövetségre szavazzon.

Ebben nagy szerepet tulajdonít a kutatás Karácsony Gergely személyének, akinek az ismertsége 12 százalékponttal, népszerűsége 10 százalékponttal ugrott meg. Ráadásul minden párt szavazói között akadnak kedvelői: még a fideszesek 24 százaléka is szívesen látná őt fontos szerepben – írja a HVG. A lap csütörtöki számában mutatja be a felmérés részleteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.