Migrációs sorvezetőt kaptak a fideszes képviselők

A szöveg a megfelelő érveléshez nyújt központi iránymutatást a kormánypárti politikusok számára.

Hutter Marianna
2018. 01. 17. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul érinthette a Fideszt, hogy míg évek óta nagy erőkkel folytat migrációellenes kormánypropagandát, addig a sajtó beszámolt róla, hogy Magyarország több mint 1300 menekültet fogadott be tavaly. Legalábbis erre utal, hogy – miként azt a Magyar Nemzet megtudta – hétfőn személyesen a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs által aláírt sorvezetőt küldtek ki országgyűlési képviselőik és választókerületi elnökeik számára.

A lapunkhoz eljutott dokumentum szerint Hidvéghi Balázs arra kéri a fideszeseket, hogy gyakorlatilag a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő esti közleményével teljesen megegyező érvelést használjanak a témában. Ebből természetesen nem maradhatott ki a kormány célkeresztjében álló Soros György magyar származású üzletember, filantróp sem. Többek közt arról írnak: olyan ellenzéki politikusok bírálják a magyar kormányt, „akik teljesen nyilvánvalóan Soros zsebében vannak, akik lebontanák a kerítést, és végrehajtanák az Európai Parlament által szorgalmazott, felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát”. Arra is kitérnek, hogy a genfi egyezmény szerint akik nemzetközi védelemre jogosultak, azoknak védelmet kell adni. Utóbbira az jogosult, akinek az élete veszélyben forog. Mint fölhívják a figyelmet, a nemzetközi védelemben részesülők száma nyilvános adat, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján megtalálható.

Eszerint 2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy esetében döntöttek a magyar hatóságok a nemzetközi védelem megadásáról. Ugyanakkor a Fidesz tájékoztatása szerint a védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét. „A menekültügyi hatóság által fenntartott, menedékkérők vagy védelemben részesített személyek elhelyezésére szolgáló nyitott és zárt intézményekben összesen jelenleg 490 fő tartózkodik” – zárul a kommunikációs sorvezető.

A Fideszt egyébként azért érintheti kellemetlenül a téma, mert a párt évek óta bevándorlóellenes kampányt folytat, és a szavazóbázisuk is finoman szólva föl van hergelve a témával kapcsolatban. Érdekesség, hogy hazánknak szinte éppen a tavaly befogadott menekültek számával megegyező, összesen 1294 ügyben kellett volna lefolytatnia a menekültügyi eljárást az uniós belügyminiszterek tanácsának döntése értelmében. Magyarország erre nem volt hajlandó, a kvótapert viszont elvesztették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.