Nagy Boldizsár: A Stop, Soros! törvény papírvitorla, mely nem visz sehová

A nemzetközi jogász szerint a tervezet annyira abszurd, hogy még a kormány sem szavazza majd meg.

MN
2018. 01. 22. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy a Stop, Soros! törvénycsomagot ért támadások ellenére a jövő hónapban terjessze a parlament elé a tervezetet. „A puding próbája az evés” – mondta Budai Gyula a törvénytervezet alkotmányosságára gondolva.

A Lánchíd Rádió Nagy Boldizsárt kérdezte ugyanerről, ugyanis felmerült egyes vélemények szerint, hogy fércmunka a törvénytervezet. A nemzetközi jogász egy újságpapírból, celluxszal megerősített vitorlához hasonlította a törvényjavaslatot, vagyis sosem lesz abból alkalmazott jogszabály.

Véleménye szerint a saját alkalmazási körét olyan szabályra hivatkozva húzza meg, amely szabály nincs, nem tartalmazza azt a referenciakulcsot, amelyre a magyar törvény hivatkozik. Olyasmit is előír a tervezet, hogy az illegális migrációt támogató szervezetek regisztrálják magukat. 

Nagy Boldizsár úgy véli, hogy ilyen szervezet nincs Magyarországon, illetve valójában a kormány, vele a rendőrség és a határvadászok azok, amelyek átteszik a migránsokat a határon. A támogató szervezetek, például a Máltai Szeretetszolgálat viszont jogszerű tevékenységet végez.

Hogyan lehetne értelmezni azt a részt – teszi föl a kérdést a riporter –, hogy Magyarország schengeni határainak nyolc kilométeres körzetéből ki lehetne tiltani akár magyar állampolgárokat is. „Rákosi gyakorlata volt a kitelepítés, a mostani fölvetés ehhez hasonlóan abszurd” – hangzik a válasz.

A magyar menekültügyi helyzet hazugságra épül, a tömegességre – állítja a szakember, aki hozzáteszi, hogy valójában radikálisan csökken a Nyugat-Európába tartók száma. Egy esetleges ukrajnai polgárháborúból érkezőket nyilvánvalóan nem küldenénk vissza.

A távolabbról, Afrikából érkezők hasonló körülmények miatt menekülhetnek, akiknek viszont nincs szükségük védelemre, azokat természetesen haza lehet küldeni.

Nagy Boldizsár szerint, bár a hasonló tervezeteket el szokta fogadni a kormánytöbbség, ez annyira abszurd, hogy a kivitelezése képtelenségnek tűnik. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.