Nem lesz Horthy-mise a holokauszt emléknapján

Osztie Zoltán azt mondta, nem nézték meg, mivel esik egybe a dátum.

MN
2018. 01. 25. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap komoly visszhangot keltett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bejelentette: a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én 10 órakor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban emlékeznek – ahogy a meghívóban szerepel – „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868–1957) kormányzóra és menyére, Horthy Istvánné (1918–2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre”.

Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa most a Szemlélek blognak elmondta: eszükbe nem jutott, amikor elkezdték a szervezést, hogy a dátum épp a holokauszt emléknapjára esik.

„Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt a legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy az Auschwitzcal kapcsolatos nemzetközi emléknap is épp erre a dátumra esik” – fogalmazott.

Hozzátette: fel lehet róni nekik, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve úgy döntöttek, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartják meg.

Az interjúban egyébként szóba került az is, hogy a hódmezővásárhelyi plébános a szentmise végén, de annak részeként fogalmazott meg politikai jellegű gondolatokat. „Ilyet nem szabad tenni” – reagált.

Szerdán Osztie Zoltán még egész másként vélekedett az ügyről. A HVG.hu kérdésére válaszolva ugyanis azt mondta, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szervezete belvárosi csoportjának lelki vezetője is.

Szombatra tiltakozó tüntetést is hirdettek a Horthy-emlékmise ellen. Az esemény Facebook-oldalán csütörtök délután közölték, hogy a tüntetés elmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.