Ónodi-Szűcs szerint megszűnhetnek a várólisták a reprodukciós eljárásban

A kormány 8 milliárd forintot biztosít központok kialakítására – jelentette ki.

MTI
2018. 01. 26. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ónodi-Szűcs Zoltán a Kaposi Mór Oktató Kórházban működő Domány Sándor Reprodukciós Központ átadásakor azt mondta: az a cél, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra.

Kitért arra, hogy a kormány országosan 8 milliárd forintot biztosít reprodukciós központok kialakítására, és a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelte az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatási arányát.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a reprodukciós eljárásokat Kaposváron a múlt év végéig egy magánszolgáltató végezte. A Kaposi Mór-kórház szülészeti osztályának egykori vezetőjéről, Domány Sándor egyetemi tanárról elnevezett, pénteken átadott központ e cég feladatait vette át több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Aki ma ide bejön, annak az ellátásért nem kell fizetnie, csak a gyógyszerköltség 10 százalékát kell vállalnia – mutatott rá Ónodi-Szűcs Zoltán. Hozzátette: az intézmény kapacitását jelentősen növelik, az állami finanszírozású beavatkozások száma a korábbi évi 240-250-ről akár 885-re is emelkedhet Kaposváron.

Tájékoztatása szerint Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai unós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is nő a kapacitás – fűzte hozzá.

Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a somogyi megyeszékhelyen évente 300-350-en születnek és mintegy ezren halnak meg. „Azt a garanciát, hogy a helyzet jobb lesz, csak megfelelő családpolitika tudja biztosítani” – közölte. Kijelentette, hogy a központ átadásának napja éppen ezért a remény napja Kaposváron, s az önkormányzat vállalja, hogy a páciensek szakmailag indokolt pluszkezelését 100 ezer forinttal segíti, a gyógyszerköltséghez 50 ezer forinttal járul hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.