Orbán Viktor: Nem attól lesz valaki jó európai, ha ördögnek nevezi Putyint

Magyarországnak „finomabb érzéke van a migráció témájához” – mondta a Welt am Sonntagnak adott interjúban a miniszterelnök.

MN
2018. 01. 14. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk”, szemben a posztnemzeti, posztkeresztény nyugati világgal – szögezte le Orbán Viktor a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban. A migránsok – állítása szerint – kevésbé a háborús övezetből jönnek, a többség nem menekül, „csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában”, ezért a segítségre szorulóknak helyben kell segíteni, nem idehozni őket Európába. Mint mondta, Magyarország „veszélyzónában” van, ezért „finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak”. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkelről, mondván: „megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna”.

Túlzásnak és egyoldalúnak minősítette a Putyinhoz való hozzáállást, miszerint „ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson”, ezért „ostobaság Putyint démonizálni”.

A Soros-ellenes kampány kapcsán kiemelte, hogy nem antiszemitizmusról van szó benne, amit azzal igyekezett megerősíteni, hogy „órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?”

A hazai fiatalok Nyugat-Európai kivándorlásáról azt gondolja, hogy ez számukra tapasztalatszerzés, amelynek örülni kell, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy vissza is térjenek az országba – ebből a szempontból a tavalyi évet már biztatónak minősítette.

A magyar gazdaság fejlődéséről és jelentőségéről szólva azt jegyezte meg, hogy a Brüsszel-központúsággal szemben „ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye”, noha „2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését”.

A média helyzetével kapcsolatos kérdésre úgy nyilatkozott, semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. Meglátása szerint a gond az, hogy „gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.