Óriási problémák vannak a biztonsági őröknél

A munkaügyi hatóság a cégek háromnegyedénél talált valamilyen jogsértést.

MN
2018. 01. 02. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személy- és vagyonvédelmi cégek 76 százalékánál és a dolgozók 68 százalékánál találtak jogsértést – írja a Napi.hu. A munkaügyi hatóság több mint ezer céget és azok 2600 dolgozóját ellenőrizte tavaly október–novemberben, és úgy találta: az ágazatban alkalmazottak helyzete nem változott, továbbra is kiszolgáltatottak munkáltatóiknak.

A cégeket megtalálni sem könnyű, sokszor szerbek, románok vagy ukránok az ügyvezetők, a társaságok csupán egy magyarországi székhellyel rendelkeznek. Ráadásul nem is működnek együtt a hatósággal, amiből arra következtetnek, hogy a jogsértések nem mulasztások, hanem tudatosan követik el a folyamatosan változó cégek, amelyeknek munkavállalói átlagosan – papíron – háromhavonta váltanak munkahelyet. A többségnek így nincs is normális, határozatlan idejű munkaszerződése, hanem állandóan próbaidőben végzi a munkát.

A lap szerint jó hír, hogy a színlelt munkaerő-kölcsönzés már nem jellemző, de találtak egy új trükköt: a dolgozó nemcsak az alvállalkozóval, de a fővállalkozóval is munkaviszonyban áll, így keresnek kiskapukat, például a munkaidő-pihenőidő szabályokat megsértve. Az egyik jellemző jogsértés éppen az, hogy a megengedett időnél többet dolgoztatták a munkavállalókat, de általában gond volt a munkaidő-nyilvántartással is.

Ennek következménye az, hogy a dolgozók a nekik járó túlórapénzt sem kapják meg, de az is előfordult, hogy a minimálbérre vonatkozó rendelkezéseket is megsértették, és az is, hogy a fizetés nem érkezett meg időben.

A munkaügyi hatóság számos esetben találkozott a feketefoglalkoztatás különböző formáival, az ellenőrzött cégek 14 százalékánál volt ehhez kapcsolódó probléma. Be nem jelentett dolgozót az ügyek közel felénél találtak, sok esetben munkaszerződést sem kötöttek a dolgozókkal, azok zsebbe kapták a fizetésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.