Ősz óta hetvenegy emberéletet követelt a fagy

Az óév utolsó napjáig több mint hetvenen fagytak meg.

MN
2018. 01. 07. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősz eleje és december 31-e között 71-en fagytak meg Magyarországon – írta közleményében a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Noha a fagyhalál áldozatainak száma az enyhébb időjárás miatt valamivel csökkent 2016 azonos időszakához képest (akkor több mint száz volt), mégis lesújtó a statisztika.

Az MSZF szerint a kormány a fagyhalálról szóló adatszolgáltatás megnehezítésével igyekszik elkendőzni a valóságot. Emlékeztet, hogy a kabinet utasítására az Országos Rendőr-főkapitányság hivatala többé nem adhat információt a rendkívüli kihűléses esetekről, hanem a területi rendőrkapitányságok illetékességébe utalták a fagyhalálesetek közigazgatási eljárásos megállapítását. Az új szabályozás hátterében az áll, hogy ne lehessen valós időben tájékozódni a történtekről, hanem csak rendkívül időigényes és aprólékos utánajárással lehessen feltérképezni a valós állapotot – hívták fel a figyelmet.

Az MSZF úgy véli, a kormány azért nehezítette meg az információhoz jutást, hogy a választás évében szebb színben tüntesse fel magát és a magyar társadalmi valóságot. A szociális fórum kiemelte, 2016-ban államtitkári szinten tagadták, hogy bárki is megfagyott volna, jóllehet akkorra már több mint nyolcvan emberéletet követelt a hideg. Azt is hangsúlyozták, hogy a kormány nem létező problémaként kezelte a tömeges életvesztést akkor is, amikor a KSH 238 fagyhalálesetről számolt be a 2016. évre vonatkozóan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.