Rátelefonáltak az MSZP-s volt képviselőre, beszáll a hódmezővásárhelyi csatába

Függetlenként indul az időközi polgármester-választáson Hernádi Gyula. Pártjával állítólag nem egyeztetett.

MN
2018. 01. 15. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Független jelöltként indul az időközi választáson Hernádi Gyula, aki korábban kétszer is az MSZP színeiben mérette meg magát – vette észre a Délmagyar.hu információját a 24.hu. Hernádi két cikluson át volt önkormányzati képviselő a városban és még az MSZP tagja. Pártjával állítólag nem beszélt az indulásról, a döntést önállóan hozta meg.

A Promenad.hu portálon interjú is jelent meg Hernádival, aki, mint kiderült, nőgyógyász főorvos, a helyi teniszklub vezetője, és negyven éve él a városban. Hogy miért ilyen későn jutott eszébe indulni, azzal magyarázta:

„Érdekes módon egy telefon inspirált arra, hogy átgondoljam az indulásomat. Egy régi barátom hívott fel, és azt mondta, hogy nem hagyhatjuk cserben a vásárhelyi baloldali érzelmű embereket azzal, hogy nem indítunk egyetlen jelöltet sem. Napokig vártam, lesz-e jelentkező, végül úgy döntöttem, hogy nekem kell felvállalnom az ezzel járó kellemetlenséget. Úgy gondolom, Vásárhelyen a szociáldemokráciának nagy a hagyománya. De hogy sikerül-e összegyűjtenem a megfelelő számú aláírást, az napokon belül kiderül.”

Hernádi egyébként dicsérte a helyi beruházásokat, a tramtraint (vagyis hibrid helyközi vasút és városi villamos), valamint az ipari park fejlesztését. Közölte, nem szeretné, ha országos kísérleti terep lenne Hódmezővásárhelyből. A polgármester-választás szerinte maradjon helyi ügy. „Semmiképpen nem szeretném, ha ezt a békés, nyugodt várost mély politikai árok osztaná ketté” – nyilatkozta.

Hódmezővásárhelyen így hárman indulhatnak a polgármesteri címért: Hegedűs Zoltán a Fidesz–KDNP színeiben, Márki-Zay Péter függetlenként – ő lényegében az összes ellenzéki párt támogatásával, továbbá Hernádi Gyula. Bár kérdés, hogyan foglal állást az MSZP, ha Hernádinak sikerül indulnia. Mag István a múlt héten jelentette be indulási szándékát, vasárnap mégis azt közölte, hogy visszalép.

Lázár János kancelláriaminiszter szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen akkor élesedett ki a polgármesteri székért folytatott harc, amikor a hét végén Németh László katolikus plébános a helyi lapnak adott nyilatkozatában támadta meg a kiábrándult fideszesként, független jelöltként induló Márki-Zay Pétert, aki a Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke is.

Majd ígéretéhez híven a mise után a templomban ki is prédikálta, hogy ne Márki-Zayt támogassák a hívek az időközi polgármester-választáson.

Márki-Zay válaszul megtérésre szólította a plébánost, s úgy nyilatkozott, a személye ellen indított támadások – korábban elbocsájtották munkahelyéről, új közterületi kamerát helyeztek el a házához közel – miatt a katolikus egyház tekintélye óriásit csorbult. 

A történteket többen elítélték, nem csupán a helyiek: Beer Miklós püspök is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.