Rémisztő, hogy mennyien elhitték: Soros nem létező pártja is indul a választáson

A Policy Agenda közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a sorosozás hatékonyan vezeti félre az embereket.

MN
2018. 01. 29. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar választók kétharmada úgy gondolja, hogy Soros György Pártja (SGYP) is indul az április 8-i országgyűlési választáson – írja a Zoom.hu a Policy Agenda közvélemény-kutatására hivatkozva. Mint kiderült, csupán minden negyedik válaszadó van tisztában azzal, hogy ilyen párt nem létezik. A kutatásban azt a hipotetikus esetet vizsgálták, hogy mit gondolnak a választók egy nem létező párt választási győzelmi esélyeiről.

A következő kérdést tették fel: „Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?” A válaszadók 64 százaléka felelt nemmel, 2 százalék szerint pedig valós győzelmi esélye van – a fiktív pártnak. A válaszadók 24 százaléka felelt úgy, hogy nem is létezik ilyen nevű párt, tehát nem is indulhat a választásokon. 10 százalék nem tudott válaszolni. Az, hogy a választók negyede van tisztában azzal, hogy Soros Györgynek nincs Magyarországon bejegyzett pártja, jól mutatja, hogy még ma is működik itthon a „pirézjelenség” – írja a lap.

Hogy egy valójában nem létező népesség (piréz) alapján mennyire mérhető az idegenellenesség Magyarországon, azt 2006-ban mérte föl a Tárki. Akkor a válaszadók 59 százaléka felelt úgy, hogy nem kellene befogadnunk a pirézeket.

A pártpreferenciák vizsgálatából az is kiderült, hogy jórészt a Fidesz-szavazók gondolták úgy, hogy indul a választásokon Soros György Pártja. 81 százalékuk szerint nem nyerhet, és csak 12 százalék felelt úgy, hogy fiktív pártról van szó. A bizonytalanoknál 61-22, a Jobbik-szavazóknál 54-31 ugyanez az arány. A baloldali-liberális pártok szavazói közül is 45 százalék felelt úgy, hogy az SGYP nem nyerhet, és 43 százalék tudta, hogy nem létező párt szerepelt a kérdésben.

A Policy Agenda szerint ijesztő, hogy a sorosozás olyan hatásos volt, hogy a választók elképzelhetőnek tartják a nem létező párt szereplését – olvasható a portálon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.