Stop, oligarcha! törvénnyel támadna az MSZP

75 százalékos különadót vetne ki az „elmúlt nyolc év harácsolóira”.

MN
2018. 01. 20. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a kormány Stop, Soros! javaslatára utalva úgy fogalmazott, Magyarországra nem egy „távoli, idős bácsi”, hanem „Orbán Viktor oligarchái” jelentenek veszélyt, akik a gyermekektől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásával.

A szocialisták csomagja három törvénymódosításból áll, az első kettő „az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatásáról és az extraprofit visszaszerzéséről szól”, a harmadik pedig garantálja, hogy a jövőben „ne történhessenek ilyen galádságok, bárki kormányozza is az országot” – fejtette ki az MSZP politikusa.

Kiemelte, az osztalék- és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik, és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert – tette hozzá.

Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a „letelepedésikötvény-üzlet” résztvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel „erkölcstelen, a közvagyon helyett a magánvagyont hizlaló” tevékenységet folytattak.

Harangozó Tamás közölte, javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása céljából teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, amelyek esetében a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.