Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt?

Az LMP megbízásából készült Závecz-kutatás egyéb érdekességeket is rejt.

Katona Mariann
2018. 01. 31. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP, az LMP, illetve a DK fog bejutni április 8-án a parlamentbe a többség szerint a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok közül – ez derül ki a Závecz Research legfrissebb, az LMP megrendelésére készült kutatásából.

A Magyar Nemzet birtokába került eredmények alapján a legtöbben a szocialista párt esetében valószínűsítik, hogy a következő Országgyűlésben is ott ülnek majd képviselőik: 74 százalék tartja valószínűnek és csak 18 valószínűtlennek ezt a lehetőséget. Hasonlóan nagy arányban bíznak az emberek az LMP sikerében: a zöldpártról az emberek több mint kétharmada, 68 százaléka véli azt, hogy folytathatja a parlamenti politizálást, és 22 százalék mondja azt, hogy erre inkább nincs esély. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt még a Gyurcsány Ferenc vezette DK ugorhatja meg a többség szerint: 57 százalék azt tartja valószínűnek, hogy bent lesznek az Országgyűlésben, 32 százalék ezt valószínűtlennek véli.

Három másik ellenzéki pártról a többség úgy gondolja, hogy nem fogja elérni önállóan az 5 százalékot, vagyis nem lesz bent a következő években a parlamentben. Ilyen az Együtt, amely esetében 58 százalék ezt a forgatókönyvet valószínűsíti, 28 százalékkal szemben. A Párbeszédről még többen, 64 százaléknyian gondolják, hogy parlamenten kívül marad, bár ismert, hogy ők szövetséget kötöttek az MSZP-vel, és jelenleg úgy tűnik, hogy közös listán vágnak neki a választásnak. A legtöbben a Nolimpia kampánnyal berobbant, azóta viszont jelentős sikert elérni képtelen Momentum sikeres választási eredményében kételkednek: 71 százalék azt valószínűsíti, hogy nem jutnak be a parlamentbe, és csak 12 százalék véli ennek ellenkezőjét.

A Magyar Nemzet a Závecz-kutatásnak csak ezt a részét, illetve egy másik, a miniszterelnöki esélyekről szóló eredményeit ismerte meg. A felmérésben feltették azt a hipotetikus kérdést is, hogy az emberek kire szavaznának, ha közvetlenül lehetne kormányfőt választani. Az általános pártszimpátiát mérő kutatások eredményével összhangban a legtöbben, 41 százaléknyian a jelenlegi miniszterelnököt, Orbán Viktort választották. Az ellenzéki oldalon gombamód szaporodó kormányfőjelöltek közül Szél Bernadett tűnt a legkedveltebbnek. Az LMP aspiránsát 13 százalék választaná, a rendre a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak titulált, jelenleg az MSZP és a Párbeszéd támogatását bíró Karácsony Gergelyt viszont csak 11 százalék. A Jobbikot vezető Vona Gáborra 8 százalék voksolna az LMP megbízásából készül felmérés szerint, Gyurcsány Ferencre, aki egyébként nem is miniszterelnök-jelölt, 3 százalék.

A kutatásban arra a még inkább hipotetikusnak nevezhető kérdésre is választ vártak, hogy mi lenne, ha csak Orbán Viktorra és Szél Bernadettre lehetne szavazni. A számok szerint ezt a versenyt is nyerné a jelenlegi miniszterelnök 44 százalékkal, ellenzéki kihívója egyedüliként már 35 százalékot érne el.

Utóbbi két felvetés természetesen teljesen kitalált helyzetet vázol, hiszen itthon a miniszterelnököt az Országgyűlés választja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.