Tízmilliós megbízásokat kapott az FM-államtitkár férjének cége

Az informatikai tevékenységekre létrehozott kft. az építőiparban is próbálkozik.

MN
2018. 01. 29. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államigazgatásban meglepő karrierívvel kikötött Szele-Király Andrea házastársa, Király József Jászkeszeg Kikötő Kft. nevű cégét eredetileg informatikai tevékenységekre hozták létre, ám azt kibővítették építőipari tevékenységi feladatokkal. Majd nyomban állami megrendeléseket is kapott – írja az Index.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) közérdekűadat-igénylést nyújtott be a portál, melyre válaszként megkapták azokat a szerződéseket, amelyeket a HNPI az FM egyik helyettes államtitkára, Szele-Király Andrea férjének cégével kötött. A Jászkeszeg Kikötő Kft., melynek Király József a tulajdonosa, tavaly ősz óta egyfolytában építési munkálatokat végez a HNPI-nek, noha a cégnek korábban nem volt köze az építőiparhoz. A céginformációs rendszer adatai szerint épületépítési projekt szervezésére, illetve épület építésére csak 2017. szeptember 18-a óta jogosult a cég – írja a lap –, mivel ekkor vették fel ezeket a tevékenységi köröket.

A különös az, hogy bár tapasztalattal nem rendelkezett a cég, a HNPI-t ez nem zavarta, és rögtön megbízásokkal látta el a Jászkeszeg Kikötő Kft.-t, sőt nem is várták meg az első beruházás befejeztét a további szerződésekkel. A HNPI október 18-án, 19-én és 20-án öt feladatot adott a cégnek, mintegy 37,8 millió forint értékben. Ezek: Szettyényes major bontása: 6,6 millió; Szatmári telek, szolgálati lakás felújítása: 8,3 millió; Tiszafüred Kemény-kastély burkolása, mázolása stb.: 3,1 millió; Hortobágy, útőrház felújítása: 7,9 millió; Nagyiván, szolgálati lakás felújítása: 11,9 millió.

Szele-Király Andrea 2013-ig a Hungária Értékpapírnak dolgozott backoffice-vezetőként, ez volt az a csaló brókercég, amely miatt a Földművelésügyi Minisztérium 410 millió forintot vesztett. Az Index megkérdezte Szele-Király Andreát, nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy férjének cége több tízmilliós nagyságrendben kap megbízásokat a minisztérium alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól, ám választ nem kaptak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.