Több mint három és fél ezer menekült kapott magyar személyi igazolványt

Nyilvánosságra került a teljes jelentés a tavalyi bevándorlási adatokról.

MN
2018. 01. 31. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a 2017-re vonatkozó teljes statisztikát a menedékkérelmek elbírálásáról – fedezte fel a HVG.

Ahogy Altusz Kristóf államtitkár elhíresült máltai interjújában említette, valóban 1291 menekültet fogadott be Magyarország 2017-ben, az adatokból viszont az is világosan látszik, amit az államtitkár nem részletezett.

Kiderült, hogy Európán kívülről 3347 menedékkérő érkezett Magyarországra, 1432 afgán, 812 iraki és 577 szíriai. A kérelmezők közül 106 ember kapott menekültstátust, 1110 oltalmazottit, 75 embert pedig befogadottként ismertek el. Legnagyobb arányban az afgánok kaptak valamilyen státust, összesen 591 ember. A státust kapott szírek közül csaknem mindenki, 374 fő oltalmazott lett.

Mind az oltalmazott-, mind a menekültstátus a magyar állampolgárokkal egyenlő jogokat biztosít, a menekültstátust nehezebb megszerezni. Oltalmazottstátust az kaphat, aki menekültstátusra nem jogosult, de ha visszatérne hazájába, veszélyben lenne az élete. Az oltalmazotti státust háromévente felülvizsgálják. A befogadotti státus csak tartózkodási engedélyt jelent.

A statisztikákból kiderül, 1781 menekültstátussal és 1774 oltalmazottstátussal rendelkező embernek volt magyar személyi igazolványa a tavalyi év végén. Ez összesen 3555 embert jelent.

Tartózkodási engedélyt közel 59 000 ember kért, csaknem felük munkavállalási céllal.

678 idegenrendészeti kiutasítást rendeltek el, a listát az ukrán állampolgárok vezetik. 392 olyan embert is kiutasítottak, akiknek az állampolgárságát nem részletezte a hivatal. 468 embert toloncoltak ki, a legtöbben pakisztániak és szerbek – összegzi a jelentést a HVG.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.