Több tízezer budapesti lakást fűtenek a kidobott karácsonyfákkal

Sok százezer kiszolgált fát szállít el az ünnepeket követően az FKF Nonprofit Zrt.

MN
2018. 01. 02. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi logisztikai feladat a fővárosban a karácsonyi ünnepek után az FKF Nonprofit Zrt. számára a fenyőfák szervezett összegyűjtése és elszállítása. Becslések szerint 500-600 ezer tűlevelűt tettek már ki a lakosok az utcára. Ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve megoldani hasznosításukat. A társaság tapasztalatai szerint általában vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító gépek gyűjtik össze az fákat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Az FKF Nonprofit Zrt. munkavégzéseivel kapcsolatos információkat, valamint a kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban megtalálják a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen a „Fenyőfa gyűjtőhelyek 2017/2018” bannerre kattintva, vagy érdeklődhetnek a 06-80-353-353-as kék számon is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.