Tüntetést tartanak a diákok, ha Orbán nem vitázik velük

A Független Diákparlament a miniszterelnökkel tárgyalna. Jogszabály-módosítást és modern tananyagot szeretnének a fiatalok.

Unyatyinszki György
2018. 01. 31. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Balog Zoltán miniszter nem reagált a diákok problémáira, ezért Orbán Viktorhoz fordulunk, aki február 7-ig jelezheti, hogy kész-e velünk nyilvános vitát folytatni” – mondta a Magyar Nemzetnek Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament (FDP) képviselője szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a szervezet sajtótájékoztatóján. Amennyiben nem jön létre a vita, akkor február 23-án országos tüntetést szerveznek az oktatási reformok elérése érdekében – tette hozzá.

A diákok január 19-én több ezer fős tüntetést tartottak a Kossuth téren, ahol határidőt szabtak a humántárcának, hogy a hónap utolsó napjáig terjesszen elő jogszabály-módosításokat az oktatási rendszer fejlesztését célzó 12+1 pontjuk alapján. Ebben egyebek között a tanórák számának csökkentését, a tananyag modernizálását, a túlterhelést jelentő mindennapos testnevelés megszüntetését, a diákönkormányzatok jogainak kiterjesztését és elérhetőbb felsőoktatást követelnek.

„Orbán Viktor részt vett a rendszerváltásban, segítse a diákokat az oktatási rendszerváltásban” – indokolta Gyetvai, hogy miért számítanak a miniszterelnök válaszára. Arra a felvetésre, hogy mennyire tartják valószínűnek a vita létrejöttét, úgy reagált, hogy Orbán Viktor hivatása és kötelessége a jövő nemzedékeinek segítése, ezért felelős vezetőként vállalnia kell a vitát.

A Független Diákparlament #diakvagyok jelszóval netes mozgalmat hirdet, ezzel a címkével várják a közösségi oldalakon a diákok szöveges, fotós vagy mozgóképes üzeneteit, amelyekben elmondják és bemutatják, hogy miért rossz ma diáknak lenni. Ezzel párhuzamosan – már lefolytatott egyeztetés eredményeként – negyven településen tartanak majd diákfórumokat, derült ki a minisztérium előtt tartott performanszon.

Hétvégén zárul az oktatási minimumról szóló egyeztetéssorozat nyolc – zömében baloldali – ellenzéki párttal, ismertette szerdán a Magyar Nemzettel Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az eddigi elképzelések szerint 30 tanórára vennék vissza a diákok óraterhelését, ami együtt járna a tanárok terhelésének csökkentésével is, illetve a Nemzeti alaptantervben rögzített tananyagot is csökkentenék és újrastrukturálnák. A PDSZ és más szakmai szervezetek által négyévente megismételt szakmai rendezvénysorozattól 2014 óta távol maradnak a kormánypártok. (U. Gy.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.