Újabb feljelentés született a nyíregyházi kórház ügyében

Az Együtt önkormányzati képviselője szerint felelősség terheli a beruházásról szabálytalanul döntő politikusokat.

MN
2018. 01. 29. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyíregyházi kórházberuházással kapcsolatos hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést az Együtt önkormányzati képviselője – közölte a párt. Lövei Csaba, aki a párt nyíregyházi országgyűlési képviselőjelöltje, múlt év májusában már tett feljelentést a projekt ügyében.

A Népszava összefoglalója szerint az előzményekhez tartozik, hogy a nyíregyházi Jósa András Tömbkórház tervezési munkáira 2009. május 11-én kötött szerződést a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat a Nyírterv-Plusz Kft.-vel, miután közbeszerzési eljárást folytatott le. A megrendelő azonban 2010 elején rendkívüli felmondással élve megszüntette a tervezési munkára kötött, 252 millió forint értékű megbízást. A tervekért nem fizettek, és a tervek jogait sem vásárolták meg. Majd ugyanerre a tervezési munkára a Fatum Property Kft.-vel kötöttek szerződést bruttó 626 millió forint értékben, a cég pedig felhasználta a korábban készített terveket.

A Nyírterv-Plusz Kft. polgári pert indított, a Debreceni Ítélőtábla pedig jogerős ítéletében megállapította, hogy megsértették a Nyírterv-Plusz Kft. szerzői vagyoni jogát, valamint az építész-tervező vagyoni és személyhez fűződő szerzői jogait.

A Szabolcs Online portál 2017. márciusi cikke szerint az ítélet arra kötelezte a Fatumot és a magyar államot, hogy fizessen több száz millió forintot az eredeti tervezőnek, és jelentessen meg egy bocsánatkérő közleményt. A Fatum felülvizsgálati kérelme miatt az ügy a Kúriára került, amely a másodfokú ítélet lényegén nem változtatva döntött véglegesen a – perköltségek miatt egyre drágábbá váló – ügyben.

Az Együtt önkormányzati képviselője szerint – miután a  százmilliós nagyságrendű kártérítést javarészt közpénzből kell megfizetni – az ügyben felmerül a hűtlen kezelés gyanúja, ezért Lövei Csaba 2018. január 29-én megküldte e tárgyban a feljelentését a megyei ügyészségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.