Vona Gábor: Hétszázezer magyar él külföldi száműzetésben

Amit Orbán Viktor kalandvágynak nevez, az kivándorlók százezreinek jelentett kényszert – állítja a Jobbik elnöke.

MN
2018. 01. 18. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebookon küldött nyílt levelet és felszólítást Orbán Viktornak a Jobbik kormányfőjelöltje.

Vona Gábor bejegyzésében arra emlékeztet, hogy az elmúlt években tömegek hagyták el Magyarországot, és – Orbán szavaival ellentétben – nem kalandvágyból döntöttek így, hanem az olyan megoldatlan gazdasági és társadalmi problémák miatt, mint a devizahitel, a munka becsületének hiánya, a túlzott adóterhek, a korrupció vagy a fojtó politikai légkör.

Mindezek eredményeképp mára több mint 700 ezer honfitársunk kényszerült külföldi száműzetésbe, és minden hatodik gyermek külföldön születik, ami egyszerre demográfiai és gazdasági katasztrófa az országnak.

„Az önök nyolcéves kormányzásából világossá vált, hogy nem hajlandók szembenézni ezzel a súlyos válsággal, emellett olyan alapvető jogaikban is korlátozzák a külföldön élő magyarokat, mint az általános és egyenlő választójog” – írta a Jobbik elnöke.

Vona hangsúlyozza: míg a Kárpát-medencében élő magyarok könnyített úton, levélben szavazhatnak, a külföldre vándorlók annak ellenére sem voksolhatnak levélformában, hogy azt a sokat hivatkozott alkotmánybírósági határozat sem zárta ki, sőt annak igényét a világ magyar szervezeteit tömörítő Magyar Állandó Értekezlet kétszer is zárónyilatkozatába foglalta.

„Önök mondvacsinált okokra hivatkozva a mai napig kirekesztenek az egyenlő választójogból több mint félmillió magyar állampolgárt csak azért, mert attól tartanak – nem teljesen alaptalanul –, hogy szavazataikkal nem az önök politikájának folytatását támogatnák” – fogalmaz a pártelnök, majd arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy egyeztessen a nemzetközi légitársaságokkal, valamint vasút- és buszvállalatokkal, s oldja meg:

a választás hetében azok a magyarok, akik nem valamelyik magyar külképviselettel bíró nyugat-európai nagyváros közelében élnek, soron kívüli, kedvezményes jeggyel haza tudjanak utazni.

A felmerülő többletköltségek várhatóan csak a töredékét fogják kitenni annak a négymilliárd forintnak, amelyet a 2017. évben a Wizz Airrel kötöttek (sic!) annak érdekében, hogy a balkáni fővárosokba heti két alkalommal kedvezményes áron lehessen utazni – teszi hozzá Vona Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.