Börtönbe vonult Németh Szilárd

Dübörög a pozitív kampány, a Fidesz alelnöke a váci börtönbe látogatott, ahol nem tapasztalt elnyomást.

MN
2018. 02. 28. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes fordulatot vett a Fidesz önfényező kampánya: Németh Szilárd szerdán a váci börtönben és fegyházban tartott sajtótájékoztatót, ahol arról beszélt, hogy a Soros-bérenc civil szervezetek hírei ellenére nem tapasztalt elnyomást, bár kétségkívül vannak megoldandó problémák – persze, a Fidesz alelnöke nem a rács mögül, hanem a börtön egyik felújított szárnyában tartott méltató beszédet.

Ehhez képest még az alapvető jogok biztosának hivatala is úgy látja, a raboknak hátrányos, hogy egyszerűen kitiltották a börtönökből a civil jogvédő szervezeteket. Tavaly októberben a BVOP különösebb indoklás és magyarázat nélkül négy szervezettel bontott szerződést, de megváltak a börtönrádiót szervező egyesülettől is.

 

Az eltelt időben pedig csak romlott a helyzet: a miskolci börtönben látogatásra érkező gyereküket sem simogathatják meg az elítéltek – állítja a Magyar Helsinki Bizottság –, több ügyvéd pedig arra panaszkodik, hogy szabályosan gatyára vetkőztetik őket a bv-intézetekben, ha védenceikkel akarnak találkozni.

A fogva tartás körülményeit magában is leírja, hogy az állam tavaly 640 milliós kártérítést fizetett a raboknak a börtönök zsúfoltsága miatt. 

Németh Szilárd mindezzel meglepő módon nem találkozott a díszteremben tartott sajtótájékoztatón, bár azt elismerte, hogy a magyar börtönök telítettsége 129 százalékos. A Fidesz-alelnök azonban azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a börtön nem wellness-szálló, az itt töltött idő nem „habzsidőzsi Hawaii”, a Fidesz pedig a tisztességes, jogkövető, törvénytisztelő emberek pártján áll, és nem a fogvatartottakén.

Németh érezhető csodálattal beszélt a korszerű váci börtönről, amelyet uniós támogatás nélkül újítottak fel. „A közép-magyarországi régióban azért ilyen szakadtak, azért vannak ilyen hihetetlenül rossz állapotban a kórházak és rendelőintézetek, mert ide egyetlenegy cent EU-s forrás nem érkezett” – mondta Németh.

Arra már a HVG hívta fel a figyelmet, hogy az EU az elmúlt években 18 megye kórházi fejlesztéseire adott pénzt, a kormánynak tehát az elmúlt nyolc évben Pest megye és Budapest kórházait kellett volna rendbe tennie – ez máig nem sikerült, a régóta ígért szuperkórházak terve is a levegőben lóg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.