Elios-ügy: az OLAF úgy véli, hogy előre egyeztettek a szekszárdi fideszesekkel

Tiborcz István cégére írták ki a tendereket.

MN
2018. 02. 08. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott a közvilágítás korszerűsítésére az Elios Zrt – írja a 24.hu.

A portál az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésére hivatkozva közölte: a két szekszárdi pályázat azért érdemel különös figyelmet az Elios által elnyert 35 önkormányzati projekt között, mert itt az OLAF szerint is bizonyítható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel, majd pedig olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni.

A cikk szerint a Tiborcz-céget vizsgáló jelentés tényként kezeli, hogy Szekszárd akkori fideszes polgármestere, Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról. Ez fontos körülmény, mert a projektek kiírása csak fél évvel később jelent meg, tehát hivatalosan az Elios egyáltalán nem tudhatott volna a pályázati lehetőségről. Emellett a 2455 lámpára olyan részletes technikai paramétereket is előírtak, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel. 

Harangozó Tamás a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, az elcsalt pályázatok miatt rossz a közvilágítás az érintett településeken. A szocialista képviselő szintén az OLAF-jelentésből hámozta ki, hogy az égőtestek üzemben tartásával úgy csaltak, hogy visszavették azok kapacitását. A pályázat elbírálása során egyébként a külső szakértők erre a problémára már felhívták a figyelmet.

– Úgy lett ez az egész elcsalva, hogy hamis adatokat adott meg a kormány lehetőségként, hogy egyáltalán fenntarthatónak tűnjön a projekt. Majd azt hazudták, hogy ezek a lámpák ezt tudják. S itt kapcsoljuk össze azzal, hogy valószínűleg azért van az a botrány évek óta, hogy ezek a bizonyos városok úgymond sötétségbe borultak, mert ezt az üzemidőt bírja az égő. Ezért lejjebb vették a teljesítményét, aminek köszönhetően a kedves választópolgár elesik, nem találja meg az autóját a lámpa alatt, rosszabb esetben elütik a gyalogosátkelőn – mondta az MSZP-s politikus.

Noha a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a mostani OLAF-jelentést, a 24.hu szerda reggel is közölt részleteket a dokumentumból, amely állítólag a birtokába jutott. Nem sokkal később az MSZP nyilvánosságra is hozta a vizsgálat egyik iratát, a szolnoki polgármesternek, a fideszes Szalay Ferencnek észrevételezésre megküldött megállapításokat. A 24.hu által idézett jelentés szerint a 35 vizsgált projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Az Elios közleményben válaszolt az OLAF-jelentés megállapításaira. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek eleget téve jártak el, a vizsgálat során pedig együttműködtek a hatóságokkal. Úgy vélik, az Elios iránti felfokozott érdeklődés politikai indíttatású.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.